MgA. Petr Vilgus, Ph.D.

  • SZ
  • Praha 8
  • místostarosta
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -2,47. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

27.05.2021 22:56:24

Zastávka vysokorychlostní železnice u Prahy? Anthropoid

Zastávka vysokorychlostní železnice u Prahy? Anthropoid

V současné době připravuje český stát investici do vysokorychlostní železnice. České „šikanzeny“ mají zastavovat ve středočeských Nehvizdech, kde je připravovaná zastávka s pracovním názvem Praha-Východ.

Bývalý místostarosta Prahy 8 a současný zastupitel této městské části Petr Vilgus navrhuje pojmenovat tuto zastávku po nejvýznamnější akci českého odboje za druhé světové války – Anthropoid. To byl název výsadku parašutistů, kteří dopadli nedaleko Nehvizd a později zabili zastupujícího říšského protektora Heydricha.

„Nová zastávka vysokorychlostní železnice bude více než běžné nádraží. Bude to terminál blížící se vzhledem a funkcí spíš letišti. Taková důležitá stavba si zaslouží čestné pojmenování. Zastávka má vyrůst v místech, kde nyní stojí památník parašutistů Jozefa Gabčíka  a Jana Kubiše. Hrdinský čin si zasluhuje širokou popularizaci a proto navrhuji pojmenování zastávky po krycím názvu operace – Anthropoid. Zároveň vyzývám k vyhlášení soutěže na umělecké dílo, které by tento čin natrvalo připomínalo. Každý cestující by si zde připomněl, že svoboda je hodnotou, za kterou je třeba bojovat,“ dodává zastupitel Prahy 8 Petr Vilgus.

Jozef Gabčík a Jan Kubiš seskočili z letadla na území válečného protektorátu 29. 12. 1941 nedaleko středočeských Nehvizd. 27. 5. 1942 došlo k úspěšnému útoku výsadkářů na Heydricha v pražské Libni, aby pak jejich životní příběh skončil o tři týdny později v kryptě kostela v Resslově ulici.

„Jako zastupitel Prahy 8 si nesmírně cením odvahy Jozefa Gabčíka, Jana Kubiše, dalších členů skupiny Anthropoid a všech odvážných obyvatel protektorátu, kteří se podíleli na zabití třetího nejmocnějšího člověka nacistického Německa – Reinharda Heydricha. Jsem hrdý na to, že se tato událost odehrála právě pod Bulovkou v Libni, kousek od mého bydliště. Pravidelně také jezdím položit květiny k pomníku v Nehvizdech u Prahy, který připomíná přistání členů parašutistické jednotky Gabčíka a Kubiše,“ říká Petr Vilgus.

Zastupitel Petr Vilgus zaslal svůj návrh ministru dopravy Karlu Havlíčkovi, ministru kultury Lubomíru Zaorálkovi, řediteli Správy železnic Jiřímu Svobodovi a radnímu pro veřejnou dopravu Středočeského kraje Petru Boreckému.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama