Mgr. Libor Šťástka

  • ODS
  • Brno-střed
  • starosta
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -2,82. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

16.04.2014 14:43:48

Kometa vyhrála, Brno ale dostalo na frak od developera

Kometa vyhrála, Brno ale dostalo na frak od developera

Před několika týdny firma Amazon veřejně oznámila, že s Brnem pro své logistické centrum nepočítá.

V brněnském zastupitelstvu totiž v lednu, únoru ani březnu nemělo umístění obřího překladiště do areálu Černovické terasy podporu napříč všemi politickými kluby.

Přesto developer CTP Invest dál tlačil na schválení potřebných smluv. Už ne pro sklad Amazonu, ale pro jakýkoli sklad a hlavně pro získání pozemků města. Výsledek se nakonec bohužel dostavil. Developerovi se podařilo přesvědčit nejtěsnější většinu 28 zastupitelů, včetně těch, kteří v minulých hlasováních projekt opakovaně nepodpořili.

Je to chyba. Černovická terasa v Brně je sice průmyslovou zónou, ale má svůj jasně daný charakter. Jde o dobře fungující lokalitu, ve které našly zázemí už desítky důležitých investorů orientujících se na výrobu, vývoj, moderní a informační technologie. Tento charakter by měl být dodržen. I proto, že díky němu v roce 2009 získalo město Brno ocenění od agentury CzechInvest a Sdružení pro zahraniční investice - AFI. Stalo se to v prestižní soutěži „Podnikatelská nemovitost roku 2008“, v kategorii průmyslových zón s největším ekonomickým přínosem.

Od roku 2000 se na Černovickou terasu podařilo přivést desítky významných investorů respektujících platný územní plán a zaměstnávajících tisíce lidí. Zpočátku jsme mysleli, že stejným, nebo i větším přínosem bude také Amazon, který má renomé světového lídra ve vývoji nových technologií. Čím víc jsme získávali informací, tím bylo naše nadšení menší. Žádný vývoj, žádná výroba, prostě jen přenášení zboží z místa na místo. A k tomu denně stovky kamionů, které balíky přes Brno vozí tam a zpátky. Snažili jsme se proto najít řešení, které by místní obyvatele před dopravní zátěží uchránilo.

Závěr kauzy je smutný. Zastupitelé kopající za developera nakonec prosadili skladiště, které tam za stávajících podmínek být vlastně ani nemůže, protože je v rozporu s územním plánem. A navíc na této stavbě, jestli vůbec vznikne, nejspíš nebude jako bonus ani nápis „Amazon“.

Ještě, že máme ten hokej.

Pro přehled uvádím seznam nejvýznamnějších stávajících investorů na Černovické terase v Brně:

  • Carclo Technical Plastics Brno -  britská společnost, výroba plastových komponentů pro kompletaci elektronických výrobků
  • Daikin Device Czech Republic -  japonská společnost, výroba klimatizačních zařízení
  • Daido Metal - japonská společnost, výroba ložisek pro automobilový průmysl
  • Bomar - rakouská společnost, vývoj a výroba pásových pil na kov, dopravníků materiálu a podávacích zařízení
  • Bosch Rexroth - německá společnost, výroba hydraulických zařízení
  • Nitto Denko Czech - japonská společnost, úprava polarizujících filmů pro obrazovky s tekutými krystaly
  • Technologická centra - Ivar (informační technologie) a Ergozet  (obráběcí služby).
  • Czech Blades -  výroba průmyslových a holících čepelek

K dalším investorům na Černovické terase patří:

  • Honeywell – americká společnost, globální vývojové centrum turbomotorů  a výrobní provoz zabezpečovacích systémů v budovách
  • Společnosti Acer Czech Republic, AU Optronics Czech, Bodycote HT, Darfon, Edwards Services, Fermat CZ, MIELE, Tyco Electronics Czech a další   
Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama