Jaroslav Černohorský

  • Soukromníci
  • mimo zastupitelskou funkci
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -2,25. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

30.04.2014 20:16:05

Dne 30. 4. 2014 vyšel na Parlamentních listech článek

Dne 30. 4. 2014 vyšel na Parlamentních listech článek

SsČR

 

Dne 30. 4. 2014 vyšel na Parlamentních listech článek "Hrůza, z toho se nedá vyžít, řekli nám k současné minimální mzdě sami podnikatelé".


V článku je zmiňován také názor pana Rudolfa Baránka, bývalého 1.

místopředsedy Strany soukromníků ČR. Jak jistě Parlamentní listy zaregistrovaly, na posledním sněmu SsČR pan Rudolf Baránek odstoupil z funkce a je nyní jen řadovým členem SsČR. Strana soukromníků ČR má tedy nové vedení, které jedině může stranu navenek zastupovat. To zajisté ještě mnoho Vašich čtenářů neví a proto slova pana Rudolfa Baránka z výše uvedeného článku mohou vnímat jako regulérní stanovisko celé SsČR - což v žádném případě tak není.

K samotné problematice stanovení minimální mzdy je třeba alespoň v krátkosti dodat, že minimální mzda vyjadřuje společnou vůli mezi pracovníkem a zaměstnavatelem. Pracovník nabízí své znalosti, zkušenosti, pracovní úsilí, časové možnosti výkonu práce apod., na druhé straně zaměstnavatel nabízí vybavené pracoviště, možnou pracovní dobu, pracovní pomůcky, možné školení atd. a m o ž n o u mzdu. Pokud si tedy tyto dvě strany vyhovují, vzniká pracovní poměr. Je samozřejmé, že rozumný zaměstnavatel je rád, když má schopného a loajálního zaměstnance. Obvykle je však jeho m o ž n á mzda závislá na tržbách a vynaložených nákladech na výrobu či službu (velký vliv mají i regionální dopady - počet nezaměstnaných atd.). Tedy v regionech s nízkou nezaměstnaností obvykle mají zaměstnanci i vyšší, než minimální mzdu

- pro ty je stanovení minimální mzdy zcela zbytečné. Avšak v chudších regionech, navíc za v podstatě stále pokračující stagnace hospodářství, jakékoli zvýšení nákladů (tedy i mzdy) bude mít velmi pravděpodobně negativní dopady na zaměstnanost. Pokud nebude pracovní místo přímo zrušeno, dojde často ke snížení pracovního úvazku, např. na 6 hodin denně.

Živnostníci či drobní podnikatelé nejsou nějací asociálové, jsou to obvykle lidé, kteří sami pracují bez ohledu na svůj volný čas a těší je, když se firmě daří a mohou i své zaměstnance odpovídajícím způsobem zaplatit tak, aby byli spokojeni. Při dnešních, vysokých odvodech za zaměstnance, si to však může dovolit jen menší množství firem. Zvýšení minimální mzdy, ač by si to třeba i sami podnikatelé přáli, je v současné době řešení, které nepřinese očekávaný efekt.

Jaroslav Černohorský

předseda klubu SsČR v Lounech"
Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama