Ing. Alois Sečkár

Volby za námi, práce před námi...
  • Svobodní
  • mimo zastupitelskou funkci
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -1,09. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

22.06.2014 21:51:46

4-Rozdělená

4-Rozdělená

Shrnutí aktivity Svobodných Praha 4 ve věci volebních obvodů Prahy 4. Bohužel jsme nebyli úspěšní a občané budou moci opět volit pouze 1/5 svých zastupitelů a muset se bát, zda se jejich favorité vůbec dostanou přes zvýšenou procentuální hranici.

 Zastupitelstvo městské části Praha 4 na svém jubilejním 20. zasedání ve středu 18. června podle očekávání schválilo usnesení, kterým zřizuje na svém území pět volebních obvodů pro podzimní komunální volby. Občané tak nebudou volit všech 45 svých zastupitelů, ale opět pouze 9 „svých“ v tom obvodu, do kterého podle schváleného usnesení spadá jejich volební okrsek. Ze zákona na to zřejmě právo mají, takže ho využili. Překvapilo mě však odůvodnění návrhu Radou městské části, která dospěla k názoru, že cokoliv jiného než stejná podoba obvodů jako minule by prý bylo označeno za volební inženýrství (tzv. gerrymandering).

Svobodní Praha 4 byli jedni z mála, kteří se na věc snažili upozornit a aktivně proti ní vystupovali. Strana zelených vystoupila stejně jako před čtyřmi lety proti během projednávání příslušného bodu a nehlasovala pro usnesení. Nečekaně věc podpořil i nezávislý zastupitel Václav Krištof z Klubu pro Prahu 4, který dokonce předložil protinávrh na zřízení pouze jednoho obvodu, ten byl ale odmítnut, pro hlasovalo jen asi šest zastupitelů, kterým tímto děkujeme (doplnil bych jména, ale výsledek hlasování zatím není uveden veřejně).

Má snaha alespoň předem zjistit postoje místních stranických organizací a posléze jednotlivých zastupitelů narazila na neochotu komunikovat. Jediní Piráti se nechali slyšet, že nepodpoří aktivitu jiné strany, se kterou nepřišli sami. Na emaily zastupitelům mi odpovídali pouze pan starosta Caldr a zastupitelé Jan Schneider, Martin Píša a částečně Ladislav Kunert. Nechci kategoricky předjímat, že ostatní mě prostě ignorovali, chyba mohla být na mnoha místech, ale 4 ze 45 je poněkud zarážející výsledek.

Petici proti vzniku obvodů, kterou jsme také organizovali a věnovali poměrně dost času, poněkud pohřbil fakt, že mi pan starosta do mailu sdělil, že by otázku rád probíral v květnu, takže jsme petici cílili na konec dubna. Nebylo na to pak moc času a projevilo se to výsledkem – 293 podpisů. Pak se ukázalo, že se o tom bude jednat až červnu. Vědět včas o červnovém termínu, měli jsme minimálně měsíc navíc… K tomu radnice odbyla svou zákonnou povinnost na petici písemně odpovědět sdělením, že květnové zastupitelstvo nemá věc na pořadu jednání (ano, žádal jsem v průvodním dopisu, aby petici vzali na vědomí pro účely květnového jednání, takže mi technicky vzato ochotně vyhověli).

Dalším kanálem vyslovení nesouhlasu byl (a stále je, byť bude potřebovat aktualizaci textu) web http://nerozdelena-praha4.cz/. Nemám zprávy, jak moc se nápad umožnit lidem napsat jejich zastupitelům osvědčil, zřejmě ale příliš ne. Olomoucký originál http://nerozdeleni.cz/, jehož autorovi děkuji za spolupráci a pomoc, fungoval lépe, tam zrušení obvodů dosáhli a „nátlak“ na zastupitele přes emaily prý sehrál svou roli.

Závěrečnou epizodou celého boje bylo mé vystoupení v rámci projednávání bodu na zastupitelstvu - https://www.youtube.com/watch?v=BtmX3_Mm5VE. Prý to nebylo špatné, já ale musím přiznat, že připravený jsem měl ten projev lépe, než jak jsem ho odříkal. Jak jsem u toho vypadal, to jsem se raději ani zpětně nedíval, posuďte sami. Každopádně efekt přirozeně žádný, pouze mě pan radní Píša pochválil, že jsem neváhal uvést svou politickou příslušnost. To ovšem nebyla ctnost, ale záměr Svobodné Praha 4 alespoň trochu zviditelnit.

To je tedy shrnutí dění a části činnosti naší pobočky v minulých dnech a týdnech. Nyní se musíme vypořádat s faktem existence pěti obvodů. Někteří naši členové sice ještě zvažují soudní cestu, ale pobočka jako taková přijímá politický stav takový, jaký je. Nedá se říct, že bychom to nečekali a nebyli připraveni. Naštěstí (a přitom bez žádného zvláštního úmyslu) bylo možné do každého ze staronových obvodů nasadit kvalitního lídra z čela původně připravené „společné“ kandidátky. Není to možné předem přesně spočítat, ale snad by na úspěch mělo stačit v obvodu získat 7-8 % hlasů. Naše výsledky z květnových EP voleb byly v těchto obvodech od 6,5 do 7,5, takže nic není ztraceno, ačkoliv se naše výchozí pozice ztížila.

Kampaň už intenzivně připravujeme a o mandáty v zastupitelstvu se přes nepřízeň stávajícího radničního establishmentu popereme. Držte nám v říjnu palce!

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama