ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 2,27. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

08.07.2014 10:58:42

Hnutí Otevřená radnice - Pomůže přijatá vyhláška dotčeným hlinečákům?

Hnutí Otevřená radnice - Pomůže přijatá vyhláška dotčeným hlinečákům?

Rozhovor s opozičním zastupitelem Jaroslavem Bezpalcem, nejenom o přijaté vyhlášce.

 1. Pane zastupiteli, na posledním jednání Zastupitelstva Města se strhla poměrně bouřlivá diskuse k přijetí vyhlášky ohledně regulace provozní doby restauračních zařízení na Hlineckém sídlišti. Tato vyhláška byla nakonec přijata. Vy jste hlasoval proti této vyhlášce. Můžete nám říct proč?
Zastupitelé města k tomuto bodu obdrželi dva materiály. První dokument byl jakýsi zápis, o kterém jsem si původně myslel, že by to měl být řádný zápis z komise pro revitalizaci sídlišť, kde se připravovalo usnesení o přijetí vyhlášky a kde jsem si myslel, že se o něm i hlasovalo. Bohužel to byl ale jakýsi výtažek z veřejného jednání a z jednání této komise, která ale nejednala na řádné schůzi, jak ji ukládá jednací řád, ale prostřednictvím elektronické pošty. Dále nám byl předložen jakýsi nevypovídající graf z anonymní ankety, kterou vyplnilo 286 lidí a kde se mohly vyjadřovat i děti. V tomto předloženém grafu je navíc početní chyba. Toto byly veškeré materiály na základě kterých se zastupitelé měli rozhodovat. 
2. Na základě čeho jste se rozhodoval vy?
Na jedné straně jsem měl k dispozici materiály předložené sekretariátem starosty a zpracované komisí pro revitalizaci sídlišť, které dle mého názoru byly zpracovány jednostranně a tendenčně, řekl bych i lajdácky, protože byly v rozporu s jednacím řádem komisí města, s jednacím řádem Zastupitelstva Města a v rozporu se zákonem o obcích č. 129/2000 Sb. Takže nezbývalo, než kontaktovat členy komise, kteří nepodpořili svým hlasováním tuto vyhlášku. Byla vznesena žádost o poskytnutí informací, případně materiálů, které by otevřely pohled i z druhé strany.
3. Tvrdíte, že předložené materiály zastupitelům města byly v rozporu hned s několika jednacími řády a hlavně se zákonem o obcích.
Bohužel ano. Byl nám předložen jakýsi výsledek anonymní ankety, která nemá žádnou vypovídající hodnotu, nemá oporu v zákoně a byla snadno zmanipulovatelná. Dále není přece množné, aby předsedkyně komise pro revitalizaci sídlišť nechala hlasovat své členy prostřednictvím elektronické pošty bez toho, aniž by svolala řádnou schůzi. Rovněž není možné, aby na základě hlasů čtyř členů této komise bylo předloženo usnesení schůze k přijetí této vyhlášky Radě města. Tady vidím jednoznačné porušení jednacího řádu komisí města a hlavně zákona o obcích a to §122 odst. 4, který jasně říká, že komise se usnáší většinou hlasů všech svých členů, což by v tomto případě muselo být minimálně šest. 
4.  Myslíte si, že tato vyhláška pomůže dotčeným obyvatelům Hlineckého sídliště.
Se vší úctou, ke všem lidem, kteří bydlí na Náměstí Mládeže a kteří jsou obtěžováni rušením nočního klidu, jsem přesvědčen o tom, že tato vyhláška nic neřeší. V minulosti několikrát opoziční zastupitelé navrhovali tento lokální problém řešit vybudováním kamerového systému a  zřízením odloučeného pracoviště Městské policie přímo v kulturním domě a to hlavně v inkriminovaných dnech z pátku na sobotu a ze soboty na neděli. Tyto návrhy předkládali opoziční zastupitelé prakticky celé volební období, leč bez úspěchu. Také se nedomnívám, že ti co permanentně ruší noční klid jsou návštěvníci restaurací. Po městě se nám potulují různé skupinky nezletilců, kteří konzumují alkohol v různých čtvrtích města, v parcích na lavičkách a zde dělají nepořádek a poté jsou to právě oni, kteří ruší noční klid. Proti této vyhlášce se již vzedmula nevole poměrně velkého počtu občanů. Více jak 600 jich podepsalo nesouhlasnou petici proti přijetí vyhlášky.Proto mi na druhé straně připadá komické, že komise pro revitalizaci sídlišť společně s vedením města vyvinulo takové úsilí k přijetí kontroverzní vyhlášky. Pokud si tuto, dnes již platnou vyhlášku pozorně přečteme, zjistíme, že Rada města si v této vyhlášce vymiňuje právo udělovat výjimky. To se na mě nezlobte, ale každá výjimka zavání korupčním prostředím a celé to dotváří určitý obrázek o tom, jestli zde jde opravdu o občany, či něco úplně jiného.
Děkuji za rozhovor
Miroslav Smolák
Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama