ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 2,27. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

08.07.2014 20:00:21

Maluje od srdce a obdarovala jím i logo politického hnutí

Maluje od srdce a obdarovala jím i logo politického hnutí

Výtvarnice Irena Králíková tvoří přáníčka, která sama o sobě bývají dárkem. Každé je originál, protože i ta dříve hotová ručně dokresluje. Je autorkou loga hnutí Otevřená radnice a v rozhovoru nám řekla, že jeho kandidáti by měli být srdcaři.

Pokud lidé toto hnutí zvolí, darují něco netradičního, neokoukaného a na míru šitého i své radnici, nejen té v Brandýse nad Labem, kde výtvarnice žije. 

Proč jste se rozhodla věnovat se zrovna tvorbě obrázkových přáníček k nejrůznějším radostným životním okamžikům, jako jsou například narozeniny, svatba, vánoce nebo velikonoce? 

Vždy jsem ráda kreslila. Obrázky mne provázely celým mým dětstvím a dospíváním. V té době jsem kreslila abstraktní obrazy převážně štětcem. Pak nastala doba, kdy jsem se malování nevěnovala vůbec a vrátila jsem se k němu v době, kdy jsme s manželem zařizovali byt a upravovali ho pro narození našeho miminka. A právě na rodičovské jsem začala přemýšlet o tom, čím bych mohla přispět do rodinného rozpočtu a trochu se realizovat. Zvažovala jsem různé možnosti, ale nebyla jsem si jistá žádnou z nich. Až mi jednoho dne manžel  řekl:  dělej něco, co ostatní ne.  Tehdy jsem si vzpomněla na svatební oznámení, které jsem si vyrobila, a řekla jsem si, že právě toto zkusím lidem nabídnout. Vytvořila jsem si sama webové stránky a vložila reklamu na svatební servery. Na ten krásný pocit, když se mi pak ozval první zákazník a byl nadšený mou prací, nikdy nezapomenu. 

Vaše obrázky jsou jednoduché a přitom naprosto srozumitelné, působí čistě a idylicky, podobně jako dětská kresba nebo ilustrace k pohádkové knížce. Byl to váš záměr?

Mé obrázky vycházejí ze mě, maluji je od srdce a promítám do nich kus sebe. Nemám ráda příliš mnoho kudrlinek a okras. Myslím si, že to spíše škodí a pokazí celkový dojem. Snažím se, aby každý  ve svém obrázku našel to, co si přál. Aby mé vyjádření představovalo vše.  Už při zadávání objednávky se mi v hlavě maluje představa obrázku, kterou potom přenesu na papír a finálně upravím. Asi nejlepší pro mne je, pokud mi zákazníci nechají volnou ruku, řeknou mi jen stěžejní informace a nesnaží se mi diktovat, jak by obrázek měl vypadat. To je  totiž těžko proveditelné a jejich představa se nakonec nemusí s mým pojetím potkat.

Kde všude jsou vaše obrázková přáníčka k mání?

Všechna má přáníčka a výrobky najdete na Fler.cz, kde mám e-shop Galerie u Králíků. Některá prodávám v kamenném obchůdku Dekorace od Hrdličky u Hradce Králové a samozřejmě také u nás v brandýském obchůdku Galerie Sylva. Občas zavítám na trh a tam si přímo u mne buď můžete zakoupit hotové přáníčko, nebo si objednat zhotovení přání na míru. V nejbližší době se chystám na vánoční trhy do Čelákovic a předpokládám, že také zkusím trhy v Milovicích.

Proč jste se rozhodla po výtvarné stránce spolupracovat s novým politickým hnutím Otevřená radnice, které se chce ucházet o hlasy voličů v podzimních volbách do obecních zastupitelstev?

Myslím, že nejvíce mne oslovila možnost vytvořit něco zcela nového. Nejen směrem ke mně, protože tento typ nabídky je pro mě nový a velmi zajímavý, ale také vzhledem k lidem. Většina volebních kampaní totiž bývá v pojetí billboardů nebo letáků velmi nudná a stereotypní, chybí jim originální nápad.  Oproti tomu hnutí Otevřená radnice se nebojí vyjít s něčím jiným a tím zaujmout, osvěžit. Věřím, že se jim to povede.

Výrazným prvkem vašich obrázků je symbol červeného srdíčka a právě ten jste použila i na logo Hnutí otevřená radnice. Měli by být jeho kandidáti opravdoví srdcaři?

Myslím, že pro mne, jako pro většinu lidí, vyjadřuje symbol srdce nejen lásku a otevřenost, ale také šťastný, spokojený a vyrovnaný život. Kandidáti tohoto nového hnutí by měli být srdcaři, neboť svým jednáním mohou významně ovlivnit naše životy.

Jak si představujete otevřenou radnici? 

Jako místo, kam mohu vždy přijít, nebojím se říci si o pomoc a vím, že to nebude marné. Místo, které tu bude pro nás, kde  potkám vstřícné lidi a vládne tam příjemná atmosféra. Ano, jsem tak trochu snílek, ale to už ke mně patří. 




Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama