ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 2,27. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

15.07.2014 15:03:03

Hnutí Otevřená radnice-Jak moc ovlivní výsledek voleb když není kandidátka plná!

Hnutí Otevřená radnice-Jak moc ovlivní výsledek voleb když není kandidátka plná!

Počet volených zastupitelů je 16, na kandidátce dva kandidáti chybí, tj. je na ní jen 14 kandidátů. Počet platných hlasů je 1000, ČSÚ počet platných hlasů vynásobí koeficientem 14/16, což je ve výsledku jen 875.

I. Úvod

§ 45

Zjišťování výsledku voleb

(1) Český statistický úřad ze zápisů o průběhu a výsledku hlasování předaných podle § 43 okrskovými volebními komisemi zjistí, kolik hlasů bylo odevzdáno pro každého kandidáta na kandidátní listině a kolik pro každou kandidátní listinu. Dále zjistí celkový počet platných hlasů pro všechny kandidátní listiny a která z kandidátních listin získala méně než 5 % z celkového počtu platných hlasů poděleného voleným počtem členů zastupitelstva a vynásobeného počtem jejích kandidátů, nejvýše však voleným počtem členů zastupitelstva; k takovýmto kandidátním listinám a hlasům pro ně odevzdaným se při dalším zjišťování výsledků voleb a přidělování mandátů již nepřihlíží. Zjistí-li Český statistický úřad, že do dalšího zjišťování výsledků voleb nepostupují alespoň 2 kandidátní listiny, snižuje se hranice 5 % postupně vždy o 1 % až do splnění uvedené podmínky. Dále zjistí, zda bude takto obsazena alespoň nadpoloviční většina mandátů, popřípadě celkový počet přidělených mandátů bude v rámci celé obce větší než 5. Nebude-li uvedená podmínka splněna, snižuje dále procentní hranici postupně vždy o další procento až do splnění i této druhé podmínky. Byla-li pro volby do příslušného zastupitelstva podána 1 kandidátní listina, k hranici 5 % se nepřihlíží. Poté dělí celkový počet platných hlasů, který obdržela postupující kandidátní listina, postupně čísly 1, 2, 3 a dále vždy číslem o jedno vyšším tak, aby počet dělících operací odpovídal počtu kandidátů, kteří jsou na kandidátní listině.

II.

Plná kandidátka je podstatná k tomu, aby bylo dosaženo postupu kandidátní listiny. ČSÚ zjistí celkový počet platných hlasů pro listinu a vynásobí ho parametrem x/y, kde x je počet kandidátů na listině a y je počet volených zastupitelů. Pokud je kandidátka plná, násobí se celkový počet platných hlasů jedničkou. Tento upravený počet platných hlasů se používá ke zjištění, jestli strana dosáhla alespoň pětiprocentní hranice. 

Př.

Počet volených zastupitelů je 16, na kandidátce dva kandidáti chybí, tj. je na ní jen 14 kandidátů. Počet platných hlasů je 1000, ČSÚ počet platných hlasů vynásobí koeficientem 14/16, což je ve výsledku jen 875. 

Pokud strana dostane potřebných 5 procent, plnost kandidátky víceméně nemá vliv na počet získaných mandátů. Pouze v případě, že by na kandidátce bylo výrazně méně lidí než je volený počet zastupitelů a volební strana by zároveň dosáhla velmi výrazného volebního úspěchu, dochází k výrazné deformaci (př. strana získá 80 % hlasů, měla by obsadit 16 mandátů, má ale jen 8 kandidátů, takže obsadí jen 8 mandátů). Jeden či dva chybějící kandidáti prakticky nemají vliv.




Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama