Ing. René Číp

  • Poruba
  • zastupitel měst. části
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 3. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

04.08.2014 21:15:28

Nepřítomná ministryně odpovídá

Nepřítomná ministryně odpovídá

Na květnové schůzi Poslanecké sněmovny PČR jsem interpeloval nepřítomnou ministryni práce a sociálních věcí Michaelu Marksovou ve věci, která mě velmi trápí a se kterou se na mě obrátilo již více občanů.

Jedná se o problém nedodržování zákoníku práce ze strany některých zaměstnavatelů a pracovních agentur. Z informací, které jsou nám i médii často předkládány, se nedomnívám, že by se jednalo o nějaké bagatelní problémy, ale spíše o často zavedený systém.

Dále jsem jí položil dotaz o počtu oznámení porušování zákoníku práce, které byly v roce 2013 řešeny kompetentními úřady, a s jakými výsledky.

Z její písemné odpovědi bych vás rád seznámil s některými informacemi. V roce 2013, stejně jako v předchozích letech, měl Státní úřad inspekce práce realizovat mimořádné kontrolní akce zaměřené na konkrétní odvětví či oblast pracovněprávních vztahů. Zvýšená pozornost byla věnována například oblasti stavebnictví, obchodním řetězcům, restauracím, stánkovému prodeji, hotelům, dopravě nebo agenturám práce či bezpečnostním agenturám.

V roce 2013 měl tento úřad provést 6871 kontrol v oblasti pracovněprávních vztahů. Nejčastějším prohřeškem je porušování předpisů v odměňování za práci, při uzavírání pracovních poměrů, při vyplácení náhrad a také při nedodržování stanovené pracovní doby. V této souvislosti uložily orgány inspekce práce 890 pokut v celkové výši 30,2 milionu Kč.

V rámci hlavního kontrolního úkolu provedly nadto oblastní inspektoráty práce v roce 2013 také celkem 567 kontrol agentur práce. Z toho vyplývá, že byla prověřena třetina těchto agentur. Nejvíce těchto kontrol bylo provedeno na základě přijatých podnětů ke kontrole. Pokud jde o pokuty uložené agenturám práce, bylo jich celkem 26 v celkové výši 2,65 milionu Kč.

Pro oblast agenturního zaměstnávání se pravidelně schází pracovní skupina založená na tripartitním základě, která se například zabývá problematikou tzv. pseudoagentur či nelegálních agentur, které zprostředkovávají zaměstnání občanům v rozporu s právními předpisy.

Vyjma výše uvedených kontrol se realizovaly v roce 2013 orgány inspekce práce kontroly v počtu cca 36 000, zaměřené na umožnění výkonu nelegální práce, přičemž při výkonu nelegální práce bylo přistiženo 3170 osob. Současně byly uloženy pokuty v celkové výši 350 milionů Kč.

Závěrem ministryně v odpovědi konstatuje, že každý občan má právo podat podnět příslušným úřadům k prošetření, a ty jsou povinny se tímto podnětem zabývat.

Mým pohledem se skutečně jedná o konstatování reálných faktů, ovšem závěr odpovědi samotný se dá považovat za »odpověď mimo realitu«, neboť dnes bohužel není dostatek pracovních míst a občan, který oznámí porušování zákoníku práce na svého zaměstnavatele, se stává černou ovcí a nežádoucím. Někteří zaměstnavatelé zkrátka myslí primárně, sekundárně i terciárně na svůj prospěch a zaměstnanec přichází na řadu až poté. Je však třeba konstatovat, že změna v této oblasti se nedá docílit jen legislativními změnami, ale je nutná i spolupráce občanů. Pokud máte podněty týkající se této problematiky, informujte se alespoň nezávazně u poradců a právníků poskytujících zdarma poradenství na úřadech práce bez nutnosti podávat nějaký podnět a poté zvažte, zda by nějaké oznámení mohlo pomoci i bez rizika pro vás a zlepšilo podmínky na vašem pracovišti. Některé problémy mezi zaměstnavateli a zaměstnanci nejsou vyvolávány záměrně, ale jedná se i o nedostatek vzájemné komunikace.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama