Mgr. Jana Zwyrtek Hamplová

  • NEZ
  • Kroměříž
  • senátorka
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 2,5. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

11.08.2014 18:51:24

Nezávislí lidé jsou elita národa

Nezávislí lidé jsou elita národa

Nezávislost znamená, že člověk „vládne sám sobě“, má nad sebou svrchovanou kontrolu, jeho názor je skutečně jeho názorem, a když za něco bojuje, rozhoduje podle svého svědomí a vědomí, ne diktátu kohokoliv. Tolik lze načerpat z chytrých knih.

V politice však jako by to bylo něco nepatřičného, jako by se člověk směl podílet na správně veřejných věcí jen jako součást skupiny, a jako nezávislý jednotlivec neměl pro veřejný život hodnotu. Tak je postaven náš volební systém – je založený výhradně na politických stranách. Nezávislost je prý nečitelná, podezřelá, nikdo, neví, kam ti lidé patří…

Proč potom všichni toužíme po nezávislé justici, nezávislé policii, nezávislém tisku, nezávislém prezidentu, nezávislém finančním poradci, nezávislém znaleckém posudku…? Patrně proto, že pojem nezávislost má pro nás vysoký kredit a hodnotu, protože znamená, že se nic nepapouškuje, nic se na povel neopakuje po jiných, zkrátka bereme jako jasný fakt, že člověk, je-li nezávislý, dobře rozhoduje, dobře píše články, dobře vyhotovuje posudky a dobře nám radí.  Všechno má být nezávislé…ovšem vyjma člověka, který by rád vstoupil do politiky. Tam je „podezřelý“, nelze ho údajně zařadit… Není to tak. Sama nezávislost je jasný postoj nepodřizovat se názoru jen proto, že ho odhlasuje nějaká většina, nenechat si diktovat, používat vlastní mozek, mít vlastní názor, zkrátka nechat si vnitřní i vnější svobodu.  Nezávislost je zkrátka výrazem sebevědomí a síly člověka. Ovšem takovým je nebo chce být. 

Proto nic proti politickým stranám, sdružuje lidi podle určitého světonázoru, něco reprezentuje, a pro ty, kteří chtějí podpořit myšlenky jiných, ale sami nijak „neovlivňovat dějiny“, je to dobrá forma…  Nezávislý člověk je však stále ještě svobodnějším člověkem než straník, nezávislí lidé patří do této společnosti jako její intelektová elita, která si může dovolit luxus vlastního postoje a vlastního názoru, což oživuje, hlídá a pozitivně doplňuje politickou scénu. Jako sůl.

Někomu vyhovuje skupina, někdo chce být solitér a chce jít na trh s vlastními názory, vlastním postojem, a v politice ještě dodávám – a dát tuto svou odvahu být sám za sebe do služeb veřejnému životu. Novináři a někdy voliči občas podlehnou davu a říkají – nezávislost není čitelná. Neznám nic čitelnějšího než nezávislost. Naopak politické strany jsou občas nečitelné vnitřním bojem. Nezávislost obecně je proto nejvyšší hodnota, jaká existuje, jejím synonymem je svoboda, odvaha , síla a sebevědomí. Něco mi říká, že něco podobného potřebuje politická scéna jako sůl.

Chtít nezávislost všude, vyjma politiky, není správné ani moudré. Všechny sliby, které skládají politikové, hovoří o věrnosti všem hodnotám, vyjma těch stranických – přesto jim jsou nejvíce věrni. Nezatracuji politické strany, naopak, mezi členy řady politických stran má mnoho přátel. Já respektuji, jejich stranickost, oni mou nezávislost, ostatně bytostně spjatou s mou profesí. Všichni jsme pro sebe jasně čitelní. A musím říct, že někdy mi přiznají, že mi mou nezávislost tak lehce závidí. To není třeba – postačí se respektovat. Já jejich politickou závislost, a oni mou politickou nezávislost. A všem by nám mělo jít v podstatě o totéž. O dobrou správu veřejných věcí.

V jednom mám ale trvale jasno - pokud by měl někdo rozhovovat o mé záležitosti,  které b ovlivnila můj život, chci, aby byl - nezávislý.


Normal 0 21 false false false CS X-NONE X-NONE
Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama