ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -1,82. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

26.08.2014 11:55:44

„Dali jsme na papír“ něco, co považujeme za normální

„Dali jsme na papír“ něco, co považujeme za normální

K etickému kodex vedení volební kampaně v Hustopečích se přihlásila více jak polovina lídrů a kandidátek.

Občanská demokratická strana v Hustopečích přišla s iniciativou tzv. Etického kodexu pro volební kampaň do komunálních voleb 2014.

V úterý 19.8.2014 Etický kodex zveřejnila a vyzvala lídry všech ostatních politických stran a lídry nezávislých kandidátek,aby se k Etickému kodexu připojili.

„Tímto kodexem se chceme přihlásit k závazku vést kampaň čestně a férově, financovat kampaň naprosto transparentně a nenapadat jednotlivé kandidátky a kandidáty ostatních politických stran a uskupení. Myslíme si, že by to mohlo vést ke kultivovaně vedené kampani v našem městě. Vlastně jsme spolu s našim lídrem Liborem Sadílkem „dali na papír“ něco, co považujeme za normální a rozumné,ale ne vždy a všichni se tímto takto řídí“, řekl o iniciativě předseda hustopečské ODS Jiří Kadrnka.

Do dnešního dnes se k naší iniciativě vyjádřili všichni lídři stran a uskupení,kteří kandidují v Hustopečích.

„Jsem rád, že se více jak polovina lídrů a kandidátek k závazku vést kampaň čestně a seriózně a mít transparentní financování kampaně přihlásila“, sdělil předseda hustopečské ODS Jiří Kadrnka.

„Děkuji i těm, kteří se k závazku vést kampaň čestně a férově nepřihlásili,ale naší myšlenkou se seriózně zabývali“, dodal Jiří Kadrnka.

Seznam lídrů a stran,kteří se k Etickému kodexu přihlásili (celkem 5 kandidátek)

Sdružení nezávislých kandidátů, zastoupené lídrem kandidátky Janem Vrbou
KSČM, zastoupená lídrem Ludmilou Živnou
Nezávislí, zastoupení lídrem Kamilem Hyclem
KDU-ČSL, zastoupená lídrem Pavlem Košuličem
ODS, zastoupená lídrem Liborem Sadílkem

Seznam lídrů a stran,kteří oznámili, že se k etickému kodexu nepřihlásí (celkem 4 kandidátky)

Sdružení nestraníků, zastoupená lídrem Hanou Potměšilovou,
ČSSD, zastoupená lídrem Michalem Vejpustkem,
ANO, zastoupené lídrem Kamilem Konečným
Zdravé Hustopeče, zastoupené lídrem Ingrid Florusovou

Text Etického kodexu :

Etický kodex pro komunální volby 2014 v Hustopečích

níže uvedené strany, hnutí a nezávislé kandidátky přistupují podpisem lídra dané kandidátky k této smlouvě a deklarují tak, že se jí budou řídit a respektovat ji.

1. Předmět dohody

Strany se dohodly, že volby musí probíhat čestně a férově.
Strany se dohodly na pravidlech vedení a financování kampaně viz. bod 2.

2. Pravidla vedení kampaní a financování

Strany se zavazují, zajistit v nejvyšší možné míře transparentní financování svých kampaní a přijímají tato pravidla, která se vztahují na veškeré formy darů, včetně darů věcných a to ve formě plateb za propagaci, za reklamu, za poskytnutou reklamní plochu včetně příjmů na základě partnerských dohod (výměnné obchody) i na přímé peněžní dary.

Strany se zavazují zveřejnit v průběhu kampaně veškeré příjmy a výdaje včetně identifikace dárců a identifikace výdajů (na co byly prostředky použity) včetně příjmů a výdajů související s kampaní do komunálních voleb a realizovaných před podpisem tohoto kodexu.

Strany jako důležité kritérium pro přijetí daru považují společenskou pověst dárce.

Za nepřípustné dary jsou považovány ty, které jsou poskytnuty v očekávání určitého hospodářského nebo politického prospěchu. Zákon o sdružování v politických stranách a politických hnutích stanovuje, že jsou nepřípustné dále dary od státu, příspěvkových organizací, obecně prospěšných společností, obcí a krajů s výjimkou pronájmu nebytových prostor, státních podniků a právnických osob s majetkovou účastí státu či obce nad 10%. Také dary nelze přijímat od zahraničních právnických osob. Strany se také dohodly, že nebudou přijímat jakékoliv dary a plnění od firem, které mají obchodní vazbu s městem Hustopeče či jeho příspěvkovými organizacemi.

Strany se dohodly, že ve volební kampani nebudou napadat osobně jednotlivé kandidáty ani jejich rodinné příslušníky ani jinak rozšiřovat o jednotlivých kandidátech či stranách neověřitelné údaje, které jednotlivé kandidáty či strany poškozují.

3. Závěrečná ustanovení

Tato smlouva může být měněna pouze datovanými písemnými dodatky, které si smluvní strany sjednají.

V případě, že kterékoli ustanovení této dohody se stane neplatným, nezákonným či nevymahatelným, ostatní ustanovení nadále zůstanou platná a
vymahatelná, pokud to povaha neplatného ustanovení a celé dohody umožňuje.

Tato smlouva vstupuje v platnost a účinnost dnem podpisu smluvními stranami.

Tato smlouva zaniká uplynutím komunálních voleb v roce 2014.

V Hustopečích dne 19. srpna 2014

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama