Ing. Martin Juroška, Ph.D.

  • KSČM
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 3,61. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

14.09.2014 18:52:23

Vyslyší vláda volání lidí po vyšších mzdách?

Vyslyší vláda volání lidí po vyšších mzdách?

Minimální mzda by měla růst o tisícikoruny. Spory o to, jí zvýšit minimální mzdu o pětistovku či přidat o dvě stě více, opět ukazují, že apologetům koncentračního tábora plného laciných pracovníků, zvaného Česká republika, se daří živit kolektivní mý

 Současné spory o to, zda má být minimální mzda zvýšena o pět či sedm stovek se zdají velmi malicherné v souvislosti s nedávno zveřejněnou monografií Výzkumného ústavu práce a sociálních věcí Subjektivní vnímání životního minima, dostatečnosti příjmů, životní úrovně domácností a chudoby. Z ní totiž jednoznačně plyne, že ať již bude minimální mzda stanovena na 9.000 Kč či na 9.200 Kč, stále bude hluboko pod minimálními náklady pracujících dostačujícími na zajištění alespoň základních životních potřeb. Většina lidí, zahrnutých do výzkumu, uvádí, že minimální mzda by se měla pohybovat mezi 15 – 20 tis. Kč, tak aby si lidé ze svého příjmu základní životní potřeby mohli vůbec zajistit.

Sociálně demokratický premiér Sobotka se v rámci sporu o onu dvoustovku nechal slyšet, že:  „Je potřeba, aby lidé, kteří pracují za minimální mzdu, byli schopni za minimální mzdu také přežít. A to dnes nejde,“. Je sice pěkné, že jeho spor o dvoustovku se hodí jako billboardová dělostřelecká příprava pro říjnové komunální volby. To však nic nemění na skutečnosti, že za oněch 9.200 Kč stále přežít nepůjde.

Na lepší časy se přitom příliš neblýská. Ani ministryně práce a sociálních věcí Michaela Marksová Tominová velký prostor pro takové zvýšení minimální mzdy, za kterou by přežít šlo, nevidí. O tom svědčí její prohlášení, že „V ideálním případě bychom zvýšili mzdu až na 12 000 korun do roku 2018, ale to je opravdu ideální případ. Uvidíme, do jaké míry se to podaří,". Pokud tedy nastanou ideální podmínky, může se naše minimální mzda v roce 2018 dostat lehce nad úroveň současné minimální mzdy polské či chorvatské. A pokud nebudou vlády těchto zemí minimální mzdu do roku 2018 zvyšovat, mohou se čeští pracující konečně dočkat toho, že doženou alespoň tuto část Evropy. Amen.

Je vidět, že sociální demokraté připravili pro nejméně placené české pracující léčbu vskutku homeopatickou a že se nedokázali dostatečně emancipovat od všech těch, kteří falešnými argumenty zdůvodňují fakt, že z naší země udělali v průběhu kapitalistické transformace jeden velký pracovní tábor plný laciné pracovní síly. Laciné pracovní síly, která je nadto nucena kupovat zboží dráž než lidé v okolních zemích.

Apologeti pracovního tábora zvaného Česká republika argumentují dnes již kolektivně sdíleným mýtem, že výrazné zvýšení minimální mzdy povede jen a jen ke zvýšení nezaměstnanosti. Omílají jej navzdory tomu, že tento mýtus byl vyvrácen mnoha studiemi, jak uvádí např. zpráva Mezinárodní organizace práce World of Work Report 2013. Omílají jej navzdory veřejnému tajemství, že řada zaměstnanců bere minimální mzdu a kromě toho je jim část peněz vyplácena na ruku, takže při jejím zvýšení by se vlastně nic vážného nestalo. Omílají jej i navzdory zdravému rozumu duševně zdravých lidí, který říká, že napéct předvolební perníčky, usmažit předvolební koblížky, uklidit, uvařit meníčka či vybalit zboží mohou zatím koneckonců jen a jen lidé, a pokud budou chtít mít jejich zaměstnavatelé napečeny perníčky, nasmaženy koblížky, uklizeno, uvařena meníčka či vybaleno zboží, budou holt muset tyto lidi více zaplatit.

Pro komunisty je tato věc jasná. Představují totiž tu část levice, která preferuje systém založený na poctivé práci před systémem založeným na sociálních dávkách. Je to ta část levice, která prosazuje princip, že i ten nejméně kvalifikovaný pracující by si měl svou prací vydělat na své základní životní potřeby, které nelze redukovat jen na bydlení, oblečení a kus žvance. Již ve volebním programu pro volby do sněmovny v roce 2010 proto zařadila KSČM zvýšení minimální mzdy na 14 tis. Kč do svého volebního programu.

Od té doby uplynuly již čtyři roky, ale výsledky výše uvedeného výzkumu jasně ukazují, kdo je realitě a mínění občanů nejblíž. Je nutno zvýšit minimální mzdu o několik tisícikorun. Naši pracující si zaslouží důstojnou odměnu za svou práci a není jediný důvod, aby česká minimální mzda byla o 2 tis. Kč nižší než polská, o 13 tis. Kč nižší než slovinská či o 31 tis. Kč nižší než německá. Zvýšení minimální mzdy povede k tlaku na zvýšení mezd celkově, zvýšení daňových příjmů státu bez toho, aby se musely zvyšovat daňové sazby, snížení objemu vyplacených sociálních dávek, růstu spotřebitelské poptávky a dalším pozitivním efektům. K tomu, abychom tuto zemi změnili k lepšímu, a abychom vrátili lidem důstojnost, prostě nestačí podávat pracujícím homeopatika.

Normal 0 21 false false false CS X-NONE X-NONE
Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama