ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 2,27. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

17.09.2014 14:29:40

Hnutí Otevřená radnice - Hranice: Je Vám jedno, že naše děti budou dále snášet

Hnutí Otevřená radnice - Hranice: Je Vám jedno, že naše děti budou dále snášet

Je Vám jedno, že naše děti budou dále snášet prach a hluk z dopravy kamene z Hrabůvky?

 V pondělí 8.9.2014 Rada města Hranice projednala záměr k realizaci další etapy dobývání stavebního kamene v dobývacím prostoru Hrabůvka.

 Stanoviska Hrabůvky, osadního výboru Velké a Lhotky byla k pokračování těžby negativní. Bohužel Rada města pokračování těžby schválila. Jako člen rady jsem s pokračováním těžby zásadně nesouhlasil, ale moje námitky nebyly vyslyšeny a odmítám za toto špatné rozhodnutí nést zodpovědnost.

 Celková plocha rozšíření těžby východním směrem činí cca 13,47 ha z toho 6,87 ha lesního pozemku.Celkový objem vytěžitelných zásob v rozšířeném kamenolomu činí cca 13 890 600 m3 (34 726 500 t). Při ceně 100 – 300 Kč/t kameniva to představuje příjem cca 5 mld. Kč pro podnikatele + 1 mld. Kč DPH pro stát. Pro Hranice již 20let nejsou finanční prostředky na Palačovskou spojku, přeložku sjezdu z dálnice a ani na obchvat Velké. Obyvatelům Hranic zůstane pouze prach, hluk a zdevastovaná krajina po těžbě kamene v Hrabůvce.

 Při roční těžbě suroviny 600 000 tun/rok bude dobývací prostor využíván dalších cca 58 let.Prakticky to znamená, že jsme odsoudili další tři generace obyvatel Velké, Lhotky, Hrabůvky a Hranic snášet zhoršené životní prostředí vlivem zvýšené prašnosti, nadměrného hluku, emisí z těžké nákladní automobilové dopravy, zvýšená bezpečnostní rizika z tranzitní dopravy a narušování statiky rodinných domů v blízkosti komunikace. Prakticky každé čtyři minuty bude Velkou a Hranicemi projíždět kamion s vlekem naloženým kamenem z Hrabůvky.

 Pokračování těžby kamene nevratně poškodí výrazný krajinný prvek Moravské brány.Území města Hranic bylo vymezeno jako oblast se zhoršenou kvalitou ovzduší nař. vlády č. 350/2002 Sb. Kvalita ovzduší se stále zhoršuje. 
Jedním z hlavních zdrojů znečištění ovzduší jsou emise z tranzitní automobilové dopravy, zejména z těžké nákladní automobilové dopravy v zastavěném území města. Je proto pro mne naprosto nepochopitelné, jak kolegové v radě mohou souhlasit s pokračováním těžby kamene a jeho dopravou přes zastavěné území Velké a Hranic.

 V Hranicích není stále vyřešeno převedení tranzitní nákladní dopravy mimo zastavěné území města. Chybí Palačovská spojka a přeložka sil.II/440, která zajistí převedení dopravy ze sjezdu z dálnice do obchvatu města mimo zastavěné území. Za tohoto stavu není možno připustit pokračování těžby v dobývacím prostoru Hrabůvka na dalších cca 58 let, které ještě zhorší nedobrý stav životního prostředí v našem městě.

 Dle zákona  O obcích – „Obec pečuje  o všestranný rozvoj a o potřeby svých občanů;při plnění  svých úkolů chrání též veřejný zájem.“ Čí zájmy a proč chránili moji kolegové v radě je velký otazník.Vážení občané pojďte k volbám a pečlivě vyberte zodpovědné zastupitele, kteří budou skutečně hájit Vaše zájmy. Další možnost budete mít až za čtyři roky.

 Ing Karel Hübl, člen hnutí otevřená radnice

 

Více zde: http://www.hora2014.cz


Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama