ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 2,27. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

17.09.2014 15:35:14

Hnutí Otevřená radnice - Martin Bartoš: V Senátu spát rozhodně nebudu, ROZHOVOR

Hnutí Otevřená radnice - Martin Bartoš: V Senátu spát rozhodně nebudu, ROZHOVOR

Martin Bartoš, společný kandidát Hnutí Otevřená radnice a Úsvitu přímé demokracie. Kandiduje do Zastupitelstva města Příbrami a zároveň do Senátu.

Rozhovor (nejen) o tom, co ho k tomu vedlo a jakých výsledků chce dosáhnout, přinášíme ve velkém rozhovoru. 


Martin Bartoš kandiduje v podzimních volbách do Zastupitelstva města Příbrami a zároveň také usiluje o post senátora pro volební obvod č. 18 jako společný kandidát Hnutí Otevřená radnice a Úsvitu přímé demokracie. Podniká, již 17 let je spolumajitelem obchodu se sportovním zbožím v Příbrami na Zdaboři a je také generálním zástupcem pojišťovny Allianz. S partnerkou Zuzanou vychovávají 10 ti měsíčního syna Martina. Po skandálním prodeji I. polikliniky založil sdružení Občanská iniciativa, které mimo jiné prosazovalo a stále prosazuje transparentní a rozumné hospodaření s veřejným majetkem města.




Hnutí Otevřená radnice podporuje Vaše sdružení Občanská iniciativa (OI). Jak dlouho OI funguje a proč jste ji zakládal?
Občanskou iniciativu jsem založil v roce 2012 po aféře s prodejem I. polikliniky. S tímto prodejem nesouhlasilo přes 6.000 lidí, přesto zastupitelé, konkrétně koalice ČSSD a ODS, prodej v zastupitelstvu prosadili. Historická budova v centru města, ve které desítky let sídlila poliklinika s celou řadou ordinací, zubní laboratoří a protialkoholní záchytnou stanicí, byla i přes významné protesty občanů města prodána. Iniciativu jsem založil poté, co radnice v čele s tehdejším starostou MVDr. Josefem Řihákem nevyslyšela přání občanů neprodávat historický majetek města. Dvě petice s více než 6.300 podpisy sice „vzala na vědomí“, ale dále se touto věcí nijak nezabývala. Dokonce s ní nepohnul ani následný protestní průvod občanů, kteří si symbolicky přišli na činnost radnice posvítit. Mimochodem, tento masový protest byl v Příbrami největší demonstrací po roce 1989. Zúčastnilo se jej na šest stovek lidí. Ještě nutno dodat, že celé výběrové řízení na prodej polikliniky probíhalo utajeně a netransparentně.




Budova polikliniky byla tedy prodána… 
Vyzvali jsme radu města včetně starosty Řiháka k odstoupení. Neodstoupil nikdo z nich. Nikdo na sebe nevzal zodpovědnost za skandální průběh tohoto prodeje. Jako podnikatel jsem se také zúčastnil debaty se členy rady města v příbramském kině, abychom společně s ostatními dali radě prostor k vysvětlení, proč prodej iniciovali a také abychom se my, občané, mohli ptát na to, z jakého důvodu se příbramští radní rozhodli za každou cenu, i přes obrovské protesty občanů města, polikliniku prodat. A výsledek? Důvod jsme se nedozvěděli, rada složená ze členů ČSSD a ODS v čele s Josefem Řihákem mlžila a v podstatě na nic neodpověděla. Josef Řihák byl za čas povýšen ze starosty města na hejtmana Středočeského kraje. A to i přes skandály, které jej do té doby provázely. I přes trestní oznámení, která byla následně podána.




Proto jdete do těchto voleb? 
I přes naše občanské protesty a snahu o dialog nás radnice vůbec nebrala vážně! Bylo nám jasné, že pouze občanskými cestami ničeho nedosáhneme a tak jsem se rozhodl vstoupit do politiky a tím získat právo hájit občany Příbrami na vyšší úrovni a s většími možnostmi. Takže i proto, spolu s iniciátorkou tehdejší petice Martou Frýbertovou a s dalšími, vstupujeme do těchto voleb pod hlavičkou Otevřené radnice s podporou Hnutí Úsvit přímé demokracie.






Na fotografii část týmu Otevřené radnice s podporou Úsvitu přímé demokracie při práci na kampani. 





Proč vy osobně kandidujete zároveň do Zastupitelstva a do Senátu? 
Jak již bylo řečeno výše, vím z vlastní zkušenosti, že lobby, proti které já bojuji, je prorostlá až do nejvyšších sfér politiky, proto kandiduji nejen do Zastupitelstva, ale právě i do Senátu. Mojí prioritou je samozřejmě Příbram. Případný post senátora v mojí osobě by byl pro obyvatele Příbrami jakousi pojistkou proti této lobby. S imunitou, autoritou a potřebnou legitimitou senátora mohu program Otevřené radnice prosazovat i na úrovni centrální politiky. 



Oproti ostatním kandidátům na senátora máte skutečně zvláštní heslo pro Vaši kampaň. „V Senátu spát rozhodně nebudu“.
Ano, v Senátu rozhodně spát nebudu. O instituci Senátu, potažmo senátora, převládá obecně mezi lidmi názor, že je k ničemu. Proč? Protože za mnohými senátory není vidět žádná odvedená práce. Současný senátor Josef Řihák má za sebou mnoho let působení v této funkci. Musím se znovu zeptat, co pro Příbram a celý okres jako senátor dokázal? Jediné, co se mi vybaví, jsou záběry z televizních zpravodajství, kdy v Senátu spal. Na tehdejší dotaz novinářů, že přece není možné spát v pracovní době a za peníze daňových poplatníků, odpověděl, že se inspiroval Karlem Schwarzenbergem. Musím ale říci, že když dva dělají totéž, není to totéž. Nulové výsledky jeho šestileté účasti v Senátu odpovídají spíše tomu, že většinu času stráveného na půdě horní komory Parlamentu České republiky opravdu prospal. 

Jakých výsledků chcete tedy vy, jako senátor, dosáhnout? 
Jakožto senátor bych měl jistě lepší možnosti lobbingu za uvolnění peněz na obchvat Příbrami a vyjednal bych pro Příbram peníze na zlepšení infrastruktury obchodní a průmyslové zóny. Nejen tyto problémy totiž úzce souvisí s velkou nezaměstnaností, která je jenom logickým důsledkem nečinnosti politiků zodpovědných za rozvoj města a regionu. Dále podporuji vyhlášení CHKO Brdy a rád bych prosadil přímou volbu starostů. Jsem přesvědčen, že přímo volený starosta bude pod větší kontrolou občanů. Ti by ho také mohli v referendu odvolat. 



Vrátím se ještě k obchvatu. Jeho vybudování mají jako předvolební téma mnohé strany…
Víte, proč také chci být senátorem? Mé první kroky by směřovaly k premiéru Sobotkovi s dotazem, když měl senátora za ČSSD z Příbrami, jak to, že se jim společně nepodařilo za celých šest let peníze na obchvat zajistit? Znovu se ptám, čí zájmy vlastně Josef Řihák prosazuje? Zájmy občanů jistě ne. Nebo je již tak unaven, že na práci pro Příbram a pro region nemá energii?

Vypadá to, že Vy tu energii rozhodně máte, prozraďte ještě čtenářům něco ze svého soukromí. 
Když opustím rank politiky, jsem velký fanda do sportu. V současné době je mým favoritem tenis a squash, právě v tenise jsem byl v roce 2007 vyhlášen jako nejlepší amatérský hráč. Ale bývaly doby, kdy jsem provozoval řecko-římský zápas. Jedná se o sportovní zápasnický styl. Tento sport stále sleduji, dříve jsem jej provozoval vrcholově, v osmdesátých letech jsem dokonce ve Středočeském kraji 10 let za sebou neprohrál, jsem několikanásobný mistr České republiky a jednou jsem byl i mistrem Československa. Tak mě napadá, že zápasnický styl a vytrvalost bych možná mohl v přeneseném slova smyslu uplatnit i v politice. *smích* 



Děkuji za rozhovor. 

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama