Daniel Prim

Jednu výhodu ta politika má... Během chvilky poznáš sv*ni...
  • Piráti
  • mimo zastupitelskou funkci
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -2,28. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

18.10.2014 5:43:31

Filtr na kulturu

Filtr na kulturu

Tak nějak by se dala nazvat funkce, kterou zastávají někteří radní města. Nikdo jim tuto funkci nepřidělil, nikým do ní nebyli zvoleni, ale zvesela filtrují.

 Dá se pochopit, že každý má jiný vkus, jinou hranici tolerance a vnímání hodnot. Je ale správné svůj osobní pohled aplikovat na celé město a všechny jeho obyvatele?

Dnes mě již nepřekvapí filtrování pomocí financí. Ovšem cílené kroky proti pořádání “nevhodných”¨hudebních akcí mě stále překvapují. Jsou mladí lidé, kteří se chtějí bavit jinak než vedení radnice, tak špatní? Ta doba tu již byla, já ji naštěstí moc nezažil a jsem za to vděčný! Prosím, páni radní a zastupitelé, uvědomte si, že umění a kultura má dnes neuvěřitelný vývoj, který i vy, jako volení zástupci občanů, musíte respektovat. Je třeba si uvědomit, že naše generace se opravdu nechce cítit jako vy, když vám bylo 16, 18, 20, 25 a měli jste dvě možnosti: pašované desky, ilegální nahrávky a koncerty, anebo poslušně konzumovat jen to, co prošlo komunistickým filtrem.

Argumentovat rušením nočního klidu nelze, neb některé akce s produkcí dlouho po půlnoci tak silnou, že je slyšet mluvené slovo dva kilometry přes město, bez problému probíhají. Ale znám je jiný argument: ”Je před volbami!”. V takovém duchu byl veden hon na festival EFM na poděbradském Jezeře, které je pro pořádání podobných menších festivalů ideálním a kouzelným místem. Dle rozhodnutí rady města byla původně produkce povolena do 4:00, a to díky panu starostovi (kterému tímto děkují za jeho objektivní a pozitivní přístup) a radním za PF. Později novým rozhodnutím RM bylo povolení zkráceno do 2:00. I přes povolení RM byl na pořadatele vyvinut tlak prostřednictvím vedení Technických služeb města Poděbrady (dále TSMP). Hned z počátku byly pro akci nastaveny tak přísné podmínky, že by se na to každý normální pořadatel vykašlal. Ovšem Petr Kvapil a jeho team jsou srdcaři a pro svých odhadovaných 400-500 fanoušků, kteří se na festival těšili, veškeré podmínky (odpovídající festivalu zhruba pro 1500-2000 lidí) splnili. Po předložení projektu, povolení z rady města a ústní dohodě, že je vše v pořádku, by člověk čekal podpis smlouvy. Jenže smlouvu se vedení TSMP nedařilo připravit, přípravy běžely, ale smlouva ani přes urgence pořád nikde. Podmínkou TSMP bylo, že smlouva musí být podepsána 21 dní před akcí. Tak proč jí pořad nepřipravily? Vysvětleno: 18 dní před festivalem EFM se Petr dozvěděl, že smlouva nebude, vedení TSMP sdělilo, že se to nestihlo v termínu a že “si to město stejně nepřeje”. Jaké město? Kdo? Vždyť rada festival schválila!

Několik týdnů práce je vyhozených do vzduchu, městská pokladna přišla o peníze a město o propagaci. To vše jen proto, že “je před volbami!” a “někdo” má pocit, že by se to voličům nemuselo líbit. Ten “někdo” ať se zamyslí, jestli není tak trochu “STBcké” prasátečko! Chápu, že nejde dělat hlučnou akci každý druhý víkend. Ovšem věřím v toleranci, vzájemný respekt občanů a možnost kompromisů.

Mým návrhem bude jasně nastavit pravidla pro pořádání venkovních akcí, aby bylo možné je uskutečnit a platila pro všechny stejně. Jako jedno z možných řešení vidím určení a zveřejnění konkrétních termínů, kdy je možné akce uspořádat. Pořadatelé se tak mohou připravit a obyvatelé budou mít jistotu, že v jiné dny je hlasitá hudba nebude rušit. Výhodou je také to, že může proběhnout i více kulturních akcí najednou, což by mohlo být pěkným, kvalitním základem pro městský festival, který by Poděbradům moc slušel.

Rozhodně ale odmítám filtrovaní kultury podle toho, zda se mi líbí či nelíbí, nebo snad dokonce podle toho, kdo bude návštěvníkem.

Každý má právo na kulturu!

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama