PhDr. Josef Skála, CSc.

historik, publicista a editor revue Střípky ze světa
  • KSČM
  • mimo zastupitelskou funkci
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 4,24. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

05.11.2014 16:57:33

Labutí píseň schizofrenie

Labutí píseň schizofrenie

Že to Obama projede, se vědělo. Cukrátka pro Main Street – a bianko šek pro Wall Street – prohrávají globálně. Co ten schizofrenní mišmaš ještě zkusí – a kde už má ruce svázané - předjímá francouzský publicista Thierry Meyssan.

Renomé duše, co umí víc než jen povrchně střečkovat, má už od knihy Velký podvod – žádné letadlo na Pentagon nespadlo. První vázaná salva, masakrující Bushovu verzi 11. září 2001, vyšla pár týdnů nato (a roku 2002 i česky). Hřiště Obamovy derniéry zmapoval už den před včerejším debaklem.

Pokud jde o „strategii národní bezpečnosti“, „Bílý dům její zveřejnění odkládá už od května“. Z týmu, selektovaného pro Obamův druhý mandát,  „vypadli rivalové, co jeho politiku sice veřejně hájili, za jeho zády ji však  sabotovali“. Nahradil je lidmi sice loajálními, raněnými však „deficitem představivosti a kreativity“.

„Prezident se podle všeho spoléhá na stále menší okruh poradců: svou bezpečnostní poradkyni Susan Riceovou, šéfa svého úřadu Dennise McDonougha na diplomatické frontě a náčelníka svého vojenského štábu generála Martina E. Dempseyho. V ministry zahraničí a obrany Johna Kerryho a Chucka Hagela sice důvěru má, za víc než výkonné články už je však nepovažuje.“

Zredukovanou sestavu pudí hlavně tyto priority:

-     Přesvědčení, že „Washington si musí lépe vybírat své partnery“. Dřív  sázel hlavně na ty, kdo „v zemi prosazovali zájmy nadnárodních společností“ - a pro to, co po nich chtěly, se „zavazovali hlasovat i v mezinárodních institucích“. To „už Bílému domu nestačí“ – a hledá   lidi, „schopné hrát vlastní part konzistentně a  dlouhodobě“.

-         Zdráhá se „utrácet ve velkém za detaily“. I „boj proti terorismu chce soustředit na to, aby se předešlo jeho akcím s masovými následky“. A dát si pozor, aby „neskončil jako ´vlk samotář´“.

-   „Židovské osídlování Palestiny sice i nadále podporuje, izraelskou vládu však už za spolehlivého partnera nemá.“ O to víc „preferuje přímou vazbu na ozbrojené síly“ židovského státu.

Kde kosa narazila na kámen, vidí to Meyssan následovně:

-   Bílý dům bude nucen „vzít na vědomí, že Ukrajina je kolabující stát“. S krajně „zkorumpovaným a neschopným vedením“. Země, kde se „prezident Porošenko se veřejně klaní kolaborantům s nacismem.“ A svého „premiéra Arsenije Jaceňuka, pokoušející se vzít s nakradenými penězi roha, musí nechat zadržet až na letišti“. Dnešní Kyjev tak „není partnerem, jehož prostřednictvím by Spojené státy dokázaly hodit rukavici Ruské federaci.“ Tím déle se – jako „kartu, s níž se dá hrát“ - vynasnaží „udržet v nynějším stavu Donbas“.  Zato „nápad dovést to v regionu až do války s Moskvou nezbyde, než odpískat.“

-  „Syrskou národní koalici už po třech letech války přišla i o podporu poslední hrstky Syřanů.“ Původní plán, „v zemi převezme vládu“, je v troskách. „Dřív či později tak nezbude, než vrátit se k normálním vztahům s prezidentem Bašárem Asadem.“ Tím akutnější „prioritou je dosáhnout v regionu stavu, který Sýrii a Iráku, až konfrontace skončí, zabrání stavět se ´světovému řádu´ na zadní“. A zároveň  „zničit čínské instalace v Iráku (Peking se stal hlavním odběratelem irácké ropy)“. A přitom se i „pojistit, že Syrskou arabskou armádu zaměstnají vnitřní problémy ještě aspoň deset let“. Aby se „nebyla s to postavit Izraeli“. To vše má i podmínku, za niž  není náhrada: „neztratit kontrolu nad džihádisty“. Dvojnásob teď, kdy „jim  vítězství, které dostali darem, zkalilo mozek“.  

Obama, poražený doma, tak může i na světové „dění jen reagovat, anticipovat je však už ne“. „Zlepšovat řízení, politiku už však nedirigovat.“ Tím víc se rozhlíží, kde vzít „nové spolupracovníky, hledící na svět novýma očima“. I když to ještě stihne - a „Bílý dům bude mít strategii“ – je tu i vlivnější otazník: povolí mu ji síly, třímající opratě i bič reálné moci („Deep State“)?

Kozáčka mezi pukavci ho neušetří ani nosná „témata jeho předvolební kampaně: mučení a otázky jaderných zbraní“:

-       „Šest let poté už nejde na rozum nikomu, proč by se nedalo zavřít Guantánamo či zveřejnit zpráva Senátu o mučení za Bushovy éry. Zdá se, že obsahuje informace, které by mohly otevřít i jiné šanony. Řešení vyrazil Denis R. McDonough hledat v diskusi se senátorku Dianne Feinsteinovou v Kalifornii.“

-    „Baracka Obamu, slibujícího budovat svět bez jaderných zbraní, donutili k novým závodům ve zbrojení. ´Deep State´ se vojenské převahy nevzdá ani náhodou. A tak tím, kdo rozhodl jaderný arzenál Spojených států modernizovat, je nositel Nobelovy ceny míru.“

                   Cukrátka obamánie hořknou už roky. Teď už je nemusí ani kachní žaludky.

Quelle politique US après les élections de mi-mandat ?
Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama