Bohuslav Jedinák

  • Republika
  • mimo zastupitelskou funkci
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 0,14. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

03.01.2015 18:26:57

Stravenková lobby

Stravenková lobby

Stravenky jsou jistě dobrá věc. Daňově se vyplatí zaměstnavatelům i zaměstnancům. Z hodnoty stravenek může zaměstnavatel uplatnit až 55% jako daňový odpočet. Celý systém má však jeden velký háček...

Stravenky nejsou peněžní formou plnění a proto se z nich nemusí odvádět sociální a zdravotní pojištění ani daň z příjmu. Praktická je i jejich univerzálnost. Svým způsobem jsou výhodné i pro jejich příjemce napřiklad restaurace či jiná stravovací zařízení. Jistě by bez jejich existence takové množství lidí neplnilo v době obědů restaurace a nedávalo si populární “meníčka”.
Co už není tak fajn je nenažranost stravenkových firem. Trh se stravenkami u nás po sérií fůzí ovládají fakticky dvě největší firmy a ty podle mě zneužívají svého postavení na trhu. Háček je v tom, jak si nechávají za svoje služby královsky zaplatit. 
Zaměstnavatel nakoupí pro své zaměstnance stravenky. Za to podle standardního ceníku zaplatí poplatek 4% bez DPH. Ten kdo stravenky přijímá je na tom nejhůř. Musí stravenky spočítat a někde odevzdat. Pokud je nechce posílat poštou musí je odvézt do velkých měst, kde mají stravenkové firmy své kanceláře a kde stravenky proplácejí. To je akce na několik hodin a nese s sebou náklady. Z logiky věci vyplývá, že to nedělají každý den, ale třeba po 14 dnech nebo měsíci. A to všechno dostanou z hodnoty přijatých stravenek o 6% bez DPH méně v případě proplacení v hotovosti či o necelé procento méně v případě proplacení bezhotovostně na účet. Brachu téměř celkem 10% bez DPH od zaměstnavatelů a příjemců stravenek dohromady.
Přitom poplatek za platbu platební kartou se pohybuje kolem 2% a peníze má obchodník na účtu do 2 dnů. A to nemluvím o tom, že než se kruh od prodeje stravenek zaměstnavateli po odevzdání stravenek zpět uzavře, jsou v podstatě stravenkové firmy zadarmo úvěrovány.
Podle mě je to velký kotrast a něco není v pořádku. Stravenkové firmy jsou si vědomy svého silného postavení a obchodníci jsou v pasti, protože, když přestanou stravenky akceptovat, tak příjdou o zákazníky.
Takže ještě jednou - celková provize je cca 10% bez DPH. V době kdy u nás stravenky začínaly to byla polovina. A to se ve stravenkovém byznysu protočí zhuba 16 miliard korun ročně.
Stravenky ano, ale za provize, které odpovídají dobrým mravům.
O kolik zvýší výši "poplatků" příště?

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama