PhDr. Josef Skála, CSc.

historik, publicista a editor revue Střípky ze světa
  • KSČM
  • mimo zastupitelskou funkci
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 4,24. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

14.01.2015 18:21:25

Respekt a toleranci, a ne dvojí metr a aroganci

Respekt a toleranci, a ne dvojí metr a aroganci

„Teror v Charlie Hebdo světu sugeruje, že hlavními strůjci terorismu jsou muslimové.“ Tím víc to chce „zachovat klid, zdrženlivost a nedat se vyprovokovat“, zdůrazňuje nejvyšší muftí Tatarstánu Kamil Samigullin.

Pařížské drama – uvádí ve svém poselství – „obnažilo celou množinu  problémů a výzev, jež není s to vyřešit sama žádná ze stran, jichž se týkají“. Dokáže to „jen kolektivní úsilí na nejvyšší úrovni“.


„Incident nás šokoval všechny bez výjimky. Pro akce, založené na teroru a násilí, žádné alibi neexistuje. Nepřijatelné jsou pro každé náboženství a pro islám v prvé řadě.“


Navzdory tomu však sílí i vliv verze, vydávající za „hlavní exponenty terorismu a násilí právě muslimy. Jsem však přesvědčen, že ti, kdo mezi civilizacemi rozněcují konflikt a snaží lidským srdcím vnuknout strach, úspěchu nedosáhnou.“


Konstruktivní řešení nemálo komplikuje i „dvojí metr, panující v řadě zemí i v otázce svobody projevu“. „Urážka Afroameričana se považuje za rasismus, urážka Žida za antisemitismus, avšak urážet 1,7 miliardy muslimů je pro leckoho věcí ´svobody slova´.“


„Základem svobody slova však musejí být respekt a tolerance vůči každé  kultuře, národu i náboženství. Urážet oponenty nelze, jinak se totiž negují  samy demokratické hodnoty a ideály občanské společnosti.“


Paříž je „lekcí“, názorně demonstrující, jak „křehké umí být mír a pokojné soužití“. Jak akutní je „střežit a kultivovat právě je“.


„Mít vlastní názor, odlišný od jiných, je bezpochyby znakem zralé osobnosti.“ Tím méně má ovšem kdokoli „právo tolerovat názory a skutky lidí, kteří do společnosti vnášejí nesváry, rozdělují ji a ponižují čest i důstojnost významných sociálních skupin“. Právě to totiž „vytváří živnou půdu extremismu“.

Předseda Muslimské duchovní správy Tatarstánu nabídl i konkrétní inspiraci – letitou „zkušenost pokojného soužití lidí různých etnik i vyznání, napomáhající konsolidaci ruského státu“.

 Муфтий Татарстана: Нельзя унижать честь и достоинство людей под видом “свободы слова”

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama