JUDr., PhDr., Zdeněk Ondráček, Ph.D.

  • KSČM
  • Trutnov
  • zastupitel města
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 4,03. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

07.02.2015 10:51:08

Zneužívání sociálních dávek

Zneužívání sociálních dávek

Zneužívání sociálních dávek je v České republice veřejností sice přijímáno s velkou nevolí, ale je tak běžné, jako střídání dne a noci.

Pro určitou praktičnost příspěvku se zaměřím pouze na jeden ze sociálních příspěvků, a to sirotčí důchod. Z údajů dostupných na stránkách Ministerstva práce a
sociálních věcí (dále jen "MPSV") je vidět stále vzrůstající křivka výdajů na sociální dávky, které úřady práce vyplácejí. Zatím co v roce 2010 činily celkové sociální výdaje na všechny druhy důchodů 337,8 mld. Kč, v roce 2012 to již bylo 372,8 mld. Kč.

Čísla jsou to obrovská a samo MPSV přiznává, že v mnoha případech dochází ke zneužití některých dávek. Vyvstává tedy otázka, jak MPSV zjistí, že jsou dávky zneužívány? Logicky lze odpovědět: Kontrolou. Jistě, ale kdo ji provádí? Úřady práce? Kdo byl někdy v posledních letech na úřadu práce, zcela jistě se mu vybaví fronty a dlouhé čekací doby, což vychází z přetíženosti pracovníků úřadu práce a tomu odpovídající rychlost řízení. Ono samotné "sloučení" vyplácení sociálních dávek právě pod úřady práce nebylo z mého pohledu nejšťastnější. Podle mě má tento úřad fungovat tak, aby podporoval osoby bez zaměstnání tím, že bude aktivně hledat pomoc pro tyto nezaměstnané a nikoliv plnit roli správního orgánu na "všechno", tedy aktivní pomoc v nezaměstnanosti, výplata pomoci v hmotné nouzi, příspěvku na mobilitu, živobytí atd. atd. Tuzemské úřady práce při kontrolách odhalily, že lidé v roce 2010 zneužili dávky státní sociální podpory v celkové výši téměř 143,8 milionu korun, což byl oproti roku 2009 nárůst o 10,5 milionu korun.

Vraťme se však zpět k sirotčím důchodům a jejich zneužívání. Způsob je opět velmi jednoduchý a existují skupiny obyvatel, které toho umí patřičně využívat. Těhotná žena při porodu nahlásí jiného než biologického "otce", konkrétně většinou nejstaršího člena z rodiny svého přítele. Právním otcem se tak někdy vlastně stává "tchán", tedy skutečný dědeček dítěte.  V momentě, kdy "papírový" otec zemře, má dítě - sirotek nárok na sirotčí důchod. Ten pobírá až do osmnáctého roku života. Pro lepší představu uvedu příklad. Dítěti zemřel papírový otec. Důchod zemřelého činil 12.400,- Kč. Ten se skládá ze základní výměry 2.400,- Kč a procentní části 10.000,- Kč. Procentní výměra sirotčího důchodu tak bude 4.000,- Kč (40 % z 10.000 Kč) a základní výměra sirotčího důchodu zůstává 2.400,- Kč. Celkově tak bude sirotčí důchod činit 6.400,- Kč měsíčně.

Jak se však bránit takovému zneužívání dávek? K diskusi se nabízí možnost zavedení nového trestného činu, např. Zneužívání sociální dávky. Samozřejmostí by však mělo být důsledné vymáhání podvodně nabytých finančních prostředků a "vyškrtnutí" z evidence úřadu práce s nemožností pobírat další sociální dávky. Věřím, že postih konkrétních případů by fungoval jako generální prevence pro obdobně smýšlející lidi parazitující na našem sociálním systému.

Zdeněk Ondráček, poslanec PS PČR za KSČM

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama