Ondřej Profant

  • Piráti
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -1,43. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

24.02.2015 12:22:59

Praha otevře data

Praha otevře data

Praha byla v minulosti oprávněně kritizovaná, že drží informace pod pokličkou, že například o jejím hospodaření se veřejnost dozvídá pozdě nebo vůbec. To se má brzy radikálně změnit. Nyní svá data otevře.

Budou to primární data z mnoha aspektů života v metropoli - od statistik okolo škol, přes kriminalitu, až po faktury.

Ale zpomalme a nejprve si řekněme, co otevřená data, nebo též "opendata", jsou.

Je to princip, že k datům, která produkuje veřejný sektor, má přístup každý. Každý je může sdílet a vytvářet z nich své závěry. Může je sbírat, vyhodnocovat a libovolně s nimi pracovat. Například tvořit grafy, vyvozovat statistické trendy, zkoumat závislosti a vytvářet vizualizace. Což může napomoci veřejné kontrole a dokonce i komerčnímu sektoru. Především tím město ale pomůže i samo sobě a svým obyvatelům. Vyvaruje se tím absurdním situacím, kdy město samo nemá klíčová data pro své vlastní potřeby.

Aby princip opendata mohl fungovat, je třeba vytvořit standardy, formáty a ty důsledně dodržovat. Teprve potom jsou data užitečná. Tyto standardy jsou pro každý typ instituce jiné, protože každá instituce má jiná data. To komplikuje centrální kvalitní zavedení.

Velmi kvalitním příkladem otevřených dat je Londýn[1]. Ten data otevřel a tvrdí, že díky tomu ušetřil finanční prostředky a dal možnost vzniku novým podnikatelským záměrům. V nedávné době také některý data otevřelo ministerstvo financí.[7]

V Praze je nyní politicky přiznivá situace (viz třeba programové prohlášení Rady hl. města) pro otevření dat. Metropole by ráda následovala např. již zmíněný Londýn a nabídla svým občanům data ve strojově čitelné podobě. A já doufám, že vám na jaře dostanete dostatečnou porci dat.

Praha není jediná, kdo se zajímá o otevřená data. V sobotu 21. 2. proběhl celosvětový den otevřených dat[2]. V Praze se organizace ujal Fond Otakara Motejla[3], který připravil hackaton v hackerspace Brmlab.

Představeny byly různé projekty, např. Kontakty na úřady[4]. Připojil jsem se s krátkou úvodní přednáškou o otevřených datech v Praze. Představil jsem zárodek vize a pomocí brainstormingu jsme vytvořili docela ucelený plán.

Pokud vás problematika otevřených dat v Praze zajímá více, tak navštivtě zastupitelský úterek[5]24. 2. od 18:00 v Pirátském centru[6] (Řehořova 19, Praha 3), kde budu tuto problematiku prezentovat a bude i dostatečný prostor pro diskusi.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 1 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama