Ing. Milena Stárková

  • SOCDEM
  • Sušice
  • zastupitelka města
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -1,4. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

08.03.2015 19:18:28

Sociální a zdravotní centrum Letiny má perspektivu

Sociální a zdravotní centrum Letiny má perspektivu

Mediálně sledovaný případ nestátního Sociálního a zdravotního centra Letiny, s.r.o., zaměstnal v posledních dnech úředníky sociálního a zdravotního odboru Plzeňského kraje.

Úřad ombudsmanky totiž navrhl odebrat registraci a tedy uzavřít zařízení, kde žije 260 klientů se sníženou soběstačností z důvodu stařecké či alkoholové demence, Alzheimerovy nemoci či schizofrenie. Na tiskové konferenci 25.2. dal veřejný ochránce práv novinářům k dispozici alarmující informace.

Tvrdá a nekompromisní vyjádření ombudsmanky Šabatové se následně objevila v novinách, na webech i v televizním vysílání.

Ve čtvrtek 5.3. jsem navštívila spolu s úředníky Krajského úřadu Plzeňského kraje zařízení Letiny, abych se na vlastní oči přesvědčila o fungování tamních zdravotních a sociálních služeb. Prošla jsem  všechny tři budovy, mohla jsem nahlédnout, kam jsem chtěla, ochotně se mi věnoval pan Martin Matoušek. S řadou klientů jsem hovořila, u nikoho jsem nezaznamenala, že by snad trpěl nějakým nedostatkem. Viděla jsem desítky lidí, všichni byli patřičně oblečení a čistí.  Někteří trávili čas na pokojích, ale většina se pohybovala po chodbách a v jídelně,  kde popíjeli čaj. Duševně nemocní lidé mají svůj svět, někteří netouží komunikovat s druhými, jiní mě ochotně provázeli při prohlídce. Všechny tři budovy jsou uvnitř kompletně zrekonstruované, klienti bydlí v moderních pokojích, z nichž některé mají dokonce své sociální zařízení. Všude bylo uklizeno, pořádek byl i na pokojích.

Je potřeba si uvědomit, že práce s duševně nemocnými lidmi je velmi náročná. Je to jako s malými dětmi, nikdy nevíme, co provedou. Proto si velmi vážím těch, kteří v Letinech pracují, je to zhruba stovka zaměstnanců.

Soukromý majitel vložil do bývalého areálu lázní desítky miliónů korun, aby vytvořil důstojný domov pro nemocné lidi. Někteří zde prožijí řadu let, pro většinu je to domov poslední.

Po tiskové konferenci ombudsmanky se do Letin vydali novináři a televizní štáby a jak už to v Čechách bývá, hledali senzaci. Taková atmosféra nepřispívá ke klidu a pohodě, která je u duševně nemocných tolik potřebná.

Kontrola veřejného ochránce práv byla opakovaná a Krajský úřad Plzeňského kraje opakovaně neshledal výtky za oprávněné.

Dohled nad činností sociálního a zdravotního zařízení je jistě namístě, mám však pochybnosti, zda je nutno

zveřejňovat i citlivé informace. Mediální prezentace, které jsme byli svědky, poukázala většinou na negativa.

Pobyt v Letinech však mnozí chválí, kapacita lůžek je naplněna. Škoda, že pozitivní hodnocení spravedlivě nevyvážila zprávu ombudsmanky.

 Ing. Milena Stárková, radní pro zdravotnictví Plzeňského kraje

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama