MgA. Petr Vilgus, Ph.D.

  • SZ
  • Praha 8
  • místostarosta
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -2,47. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

21.03.2015 14:49:00

Do pojmenování veřejných prostranství v Praze 8 zapojíme občany

Do pojmenování veřejných prostranství v Praze 8 zapojíme občany

S ohledem na rozvoj developerské činnosti v naší městské části bude potřeba pojmenovat řadu nových prostranství. Vedení radnice by uvítalo, aby rozhodnutí o výběru vhodného místa bylo v rukou občanů. Ti by měli mít možnost se podílet na výběru pojme

 

V rámci zasedání Zastupitelstva MČ Praha 8 bylo diskutováno o pojmenování náměstí u sídla radnice MČ Nová Palmovka po Arnoštu Lustigovi. Toto ovšem není jediný prostor, který bude potřebovat jak bližší urbanistickou koncepci, tak pojmenování. Nová místa zatím bez názvu vnikla vedle Palmovky například také v oblasti Libeňského a Rohanského ostrova. Současné vedení radnice zvažuje možnost veřejného projednávání, aby sami občané mohli vyjádřit, jaká jména by pro nová veřejná prostranství chtěli. Jednat se může nejen o názvy dle jmen slavných osobností (spojených s naší městskou částí), ale i jinak inspirované názvy. Např. v oblasti Libně a Karlína byly nedávno pojmenovány ulice Ke Kouli, Korábské schody či park Pod Korábem.

Jméno, které vybere městská část je poté schvalováno místopisnou komisí Rady hl. m. Prahy. Městská část pouze předává Magistrátu hl. m. Prahy podnět.

Jaká jména připadají v úvahu?

„Přestože rozhodnutí o názvech není v pravomoci městské části, byl bych rád, aby bylo možné vést veřejná projednávání s občany. Bylo by vhodné představit Magistrátu jména, která zvolili sami občané Prahy 8,“ říká radní za památkovou péči a strategický rozvoj, Petr Vilgus. Jaká jména tedy připadají v úvahu? Zvykově se pojmenovává pouze podle těch osob, které již nežijí. V naší městské části se pravděpodobně mezi ty nejznámější řadí vedle Arnošta Lustiga také Bohumil Hrabal, Egon Bondy, Vladimír Boudník a další. Zajímavé by také mohlo být zaměřit se na židovskou historii MČ Praha 8, která je zejména v Libni velice významná.

„Již nyní bychom chtěli požádat občany, aby nám posílali své podněty na názvy či témata, která by chtěli použít při pojmenovávání,“ uvádí předsedkyně Komise pro kulturu a volný čas, Jana Pešlová.

Návrhy mohou občané zasílat přímo na email předsedkyně komise na jana.peslova@praha8.cz a také na email Petra Vilguse, člena Komise pro územní rozvoj a památkovou péči na petr.vilgus@praha8.cz.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama