Mgr. Petr Havlík

  • Občané
  • mimo zastupitelskou funkci
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 0,56. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

07.04.2015 19:50:00

Hradní sextet a ti druzí

Hradní sextet a ti druzí

Když jsem poprvé o velikonocích slyšel tu novinku, že Miloš Zeman zavřel svůj hrad před americkým velvyslancem, tak jsem si nejprve myslel, že někdo jen přebral na předvelikonočním mysliveckém bále ve Veselí.

Pak mne napadlo, že tím hradem možná myslel náš pan prezident svou venkovskou zemanskou tvrz. Mýlil jsem se.
Hradní sextet skutečně vážně uzamkl pražský hrad a „imperialistickému ambasadorovi“ vzkázal za jeho troufalost ono tradiční – dále od hradu dále,… Hradní sextet tvoří pánové Zeman, Nejedlý, Mynář, Zbytek, Ovčáček a Kmoníček.

Divná doba v divné zemi. Ring volný. Doba vymknuta z kloubů šílí. A to nejen na hradě, ale i v podhradí. Pražská primátorka za zády rady a zastupitelstva dohaduje údajný smír ohledně Škodova paláce. Asi bychom se to nikdy nedozvěděli, kdyby si nespletla ve svém mailu Prchala s Prchalem, tedy svého asistenta s opozičním poslancem.

Zkušeným uživatelům internetového vyhledávání doporučuji si najít vlivná jména pražského developerského a reklamního světa. Možná Vám pak některé vazby a souvislosti budou jasnější. Začněte u nedávno zesnulého Marca Riche a jeho české firmy Real Estate Karlín Group anebo jeho švýcarské společnosti Marc Rich Holding. Narazíte na další vlivná jména – Serge Borenstein, Sebastian Pawlowski, Charles Butler a Lubomír Focko. V Praze to jsou výrazné stopy – East West Real Estate, East West Media, Copa Real Estate Prague, Mediacop,…Tahle parta si uměla ochočit nejednu pražskou politickou reprezentaci, a nejen tu. Zajímavou postavou v této sestavě je slovenský miliardář Focko, před listopadem 89 pracoval ve státních službách a po té měl prý problémy s lustračním zákonem. O to vehementněji se vrhl do budování posttotalitního kapitalismu. Dnes je nejčastěji vidět jako společník Jiřiny Bohdalové. Mimo jiné je také členem představenstva Pražské teplárenské, kde sedí společně s Danielem Křetinským.

Paní primátorka se asi jen tak sama od sebe nesnažila tajně vyjít vstříc panu Pawlowskému. Třeba ji to někdo nařídil. Možná bychom více nalezli ve švýcarských byznysových kořenech jednoho velmi vlivného československého oligarchy. Hádejte kterého?  Je to ten, který si chce údajně koupit Tesco ČR. A proč ne? To by se pak řetězec uzavřel definitivně.

Není nezajímavé, že jedna z firem Sebastiana Pawlowského- Copa Management má sídlo v Kounickém paláci, v Panské ul. v centru Prahy. Je tady v dlouhodobém pronájmu města.  A jistě zcela náhodou najdeme na stejné adrese jednu z kanceláří ANO 2011. V prostorách paláce se pořádaly i předvolební tiskové konference hnutí ANO.

A tak se zdá, že nám tady ten oblíbený matrix žije dál, jakoby ho někdo klonoval. Můžeme mu říkat třeba matrix číslo 2. Hřiště je vykolíkováno, zájmy rozděleny a pět oligarchistických rodin drží vše pod kontrolou. Pro zábavu publika a odpoutání pozornosti je k dispozici oblíbený hradní sextet. Ostatně hradní pán už má svého favorita na příštího premiéra a dokonce svého nástupce. Hádejte koho?

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama