Ing. Tomáš Pajonk

  • Svobodní
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -0,65. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

16.04.2015 8:26:26

Hazardéři s dotacemi

Hazardéři s dotacemi

Pracovat s evropskými dotacemi a fondy přestává být legrace. Mohlo by se zdát, že co Regionální operační program to korupční kauza.

 Olomouc (ČTK) - V kancelářích dotačního úřadu Regionálního operačního programu Střední Morava v Olomouci a Zlíně dnes několik hodin zasahovali policisté z Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu (ÚOOZ). Důvod zásahu policie nezveřejnila.

Pracovat s evropskými dotacemi a fondy přestává být legrace. Mohlo by se zdát, že co regionální operační program, to korupční kauza. Po chvilce hledání najdete totiž toto:

ROP Severozápad - kauza se táhne od roku 2011, více různých obvinění,
ROP Jihozápad - 2 odsouzení, neoprávněné vyplácení dotací,
ROP Střední Čechy - kauza Rath (souvisela s evropskými dotacemi, nevím přesně, zda přímo z ROP),
ROP Moravskoslezsko - neoprávněné vyplácení dotací,
ROP Severovýchod - Odstoupení hejtmana Půty kvůli korupci při rekonstrukci kostela sv. Máří Magdalény (příhodné jméno, zdá se).

Nově se do seznamu přidává i ROP Střední Morava, kde zatím detaily nejsou. Zbývají nám tedy jeden "čistý" ROP - Jihovýchod.

Není to samozřejmě jen český (či moravský a slezský) problém. Ve ŠpanělskuRumunsku, Bulharsku se také hlásí. Jak Evropská unie zkorumpovala východní Evropu? Zdá se, že dost, bohužel. Myslím, že drtivá většina lidí se shodne na tom, že peníze z evropských fondů končí často na naprosto nevhodných místech, v šílených projektech a podporujících místní "kmotry" a likvidují konkurenční prostředí.

Myslím, že zásadní faktory, proč je v evropských fondech (i jinde) tolik korupce a neefektivity, jsou tyto dva:

  • množství přerozdělovaných peněz,
  • centralizace.

Svobodní nejčastěji řeší faktor peněz. Nerad bych ale zapomínal na centralizaci, a proto se jí budu brzy věnovat.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama