RNDr. Milan Neubert

Chtějte víc a diskutujte o tom
  • Levice
  • mimo zastupitelskou funkci
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 0,56. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

22.04.2015 10:16:15

Není čas otálet

Není čas otálet

Zpráva, která se k vám nedostala - stanovisko předsedy vlády Řecka a místopředsedy Strany evropské levice Alexise Tsiprase k nedávnému ztroskotání lodí ve Středozemním moři

 Nedávná humanitární tragédie se stovkami obětí u pobřeží Lampedusy nás naplňuje smutkem i obavami. Nikdo z nás nemůže zůstat lhostejným, když ve Středozemním moři skončí stovky duší při jejich úsilí o útěk před válkou a chudobou.

Evropa se již nemůže odvolávat na nejvyšší hodnotu lidského života, pokud nemobilizuje vše k zastavení této probíhající tragédie.

Středozemní moře musí přestat být mořským hřbitovem a jihoevropské státy odkladištěm lidských duší. Středozemí bylo a musí se znovu stát kolébkou civilizace, komunikace, obchodu a lidskosti.

S naléhavou žádostí se obracím na vlády členských států Evropské Unie, aby bezodkladně formulovaly konzistentní plán k odvrácení probíhající humanitární krize, jíž čelíme.

Tříbodový plán musí:

  1. modernizovat mechanismy řízení migrace, vyhledávacích a záchranných operací ve Středozemním moři.
  2. podporovat státy evropského Středozemí, které přijímají mnohem větší počet imigrantů a uprchlíků, než jim umožňují jejich vlastní kapacity, a to především spravedlivou výpomocí s finančním břemenem za pohostinnost, jež nesou.
  3. podnikat diplomatické iniciativy pro mírové řešení konfliktu v Sýrii, Iráku a též v Libyji, abychom se mohli účinně vypořádat s džihádismem.

Telefonicky jsem kondoloval premiérovi Itálie panu Renzimu a vyjádřil hlubokou soustrast obětem této tragické události a také podporu jeho návrhu neprodleně svolat mimořádné zasedání Rady Evropy k migrační politice ve Středozemí.

Navíc jsem zopakoval svůj dřívější návrh ohledně svolání konference lídrů členských států Evropské Unie ze Středozemí, která by zemím, přímo zasaženým tímto fenoménem, umožnila lepší koordinaci a přenesla tuto záležitost mezi priority evropské politiky.

Není čas otálet. Prodlení může stát další životy.

Alexis Tsipras, 19. 4. 2015

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama