Ing. Michaela Šojdrová

  • KDU-ČSL
  • europoslankyně
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -0,99. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

14.06.2015 16:11:00

Putinův režim vrací Rusko o několik desetiletí zpět

Putinův režim vrací Rusko o několik desetiletí zpět

Spolu s většinou českých kolegů jsem podpořila usnesení Evropského parlamentu k současnému vtahu EU a Ruska a považuji je za jedno z opravdu klíčových hlasování poslední doby. Jsem ráda, že bylo přijato velmi výraznou většinou.

Rovněž mne těší, že se českým eurolidovcům spolu s kolegy z Polska a pobaltských států podařilo začlenit do textu zmínku připomínající překrucování dějinných událostí 20. století ruskými médii.

Přijatá rezoluce zdůrazňuje, že v důsledku ruských akcí na Krymu a na východní Ukrajině již není možné jednat s Ruskem jako se „strategickým partnerem“ a ani nemůže být za takového partnera považován.

Každé strategické partnerství totiž musí být vybudováno na vzájemné důvěře a dodržování mezinárodního práva, na základě demokracie, suverenity států a svobody každého státu zvolit si vlastní ústavní pořádek a rozhodovat o směřování své zahraniční politiky. Současný Putinův režim tyto hodnoty flagrantním způsobem narušuje a vrací Rusko o několik desetiletí zpět.

Konstruktivní a předvídatelné vztahy mezi EU a Ruskem jsou jistě žádoucí a měly by být oboustranným zájmem. Plnou spolupráci lze však obnovit až v případě, že Rusko bude ctít územní celistvost a suverenitu Ukrajiny včetně Krymu, bude naplňovat všechna ustanovení Minských dohod a ukončí destabilizující vojenské a bezpečnostní aktivity na hranicích členských států EU.

To, že pro konečné usnesení nehlasovali komunisté, jako prodloužená ruka Kremlu v České republice, mě nepřekvapuje. Proti hlasoval i poslanec Mach v duchu hesla "Co poškodí EU je pro euroskeptika dobré". Hlasu sociálního demokrata Kellera proti usnesení se ale divím a jeho počínání musí mít pro ČSSD jistě hořkou příchuť. Podobně smýšlejících "sociálních demokratů" bychom totiž napočítali jen několik.

Michaela Šojdrová, europoslankyně

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama