Mgr. Michal Kačírek

  • SOCDEM
  • mimo zastupitelskou funkci
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -2,17. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

16.06.2015 21:41:00

Velká cena Bionafty 2016

Velká cena Bionafty 2016

Brněnští radní umějí být pěkní furianti. Pro pár centů z obecních bytů si raději nechají navrtat kolena, ale jakmile se najde příležitost odkrojit do nejbližší černé díry z městského rozpočtu 50 milionů korun, jsou hned samá ochota.

Ještě začátkem roku se zdálo, že motorky na Masarykův okruh přeci jen vyjedou. Hejtman Michal Hašek se ukázal coby schopný vyjednávač - vláda odklepla téměř 40 milionovou dotaci, město Brno slíbilo deset, kraj dvacet milionů a reálná varianta jak zaplatit povinný zalistovací poplatek byla na světě.

Kamenem úrazu se ale stalo to, na což upozorňoval již tehdejší ministr školství a razítkem stvrdil také Úřad pro ochranu hospodářské soutěže. Dotacemi z veřejných rozpočtů nelze sanovat soukromý byznys. Jihomoravský kraj navrhl proto městu a vlastníkovi okruhu založit transparentní společnost, která by dohlížela nad ekonomikou Velkých cen a smlouvu s organizátorem navázat na veřejný subjekt, ostatně jako tomu je v těch zemích, které Grand Prix hostí. Dotaci by si mezitím vzal kraj na sebe s tím, že ji pak přepošle promotérovi. Ani to však situaci nezachránilo.

Pořadatel, který drží ve vydírání státu tradici, neb Sobotkova vláda není první, po níž chtěl zaplacení celého poplatku, má zájmy ve spoustě věcí, nikoliv však v tom, aby mu někdo nahlížel do byznysových karet. V emotivním mediálním poselství obvinil hejtmana z řady nepravostí, jako kdyby jediným přáním sociálně demokracie bylo nechat okruhem prohánět leda tak párek vyděšených pštrosů.

A tehdy do kalendáře mistrovství poprvé vstupují krajské volby 2016, když se brněnský primátor Vokřál stává na sjezdu ANO místopředsedou, zodpovědným za přípravu voleb. Regionální MF Dnes, patřící mimochodem do stejné byznys skupiny jako brněnský primátor, ihned spouští odrhovačku všech špatných PR kampaní. A tak se vesele píše o zlovolném hejtmanovi, který (asi zištně) zadržuje dotace, plká se o nesplněných slibech a diletantství sociálně demokratických hejtmanů, ministrů a premiérů. Na závodní ovál – deus ex machina – záhy vjíždí i nový primátor. Kroutí hlavou, pročpak ten kraj sedí na penězích od vlády a glosuje, že pokud Sobotka s Haškem nejsou schopni pro „akci státního zájmu“ najít chybějící prostředky ve státní kase, požádá o něj pana továrníka sám.

Když ani to nepomůže, vyhlásí, že jeho Brno bude tím, kdo vše zachrání. A samozřejmě zaplatí. Tedy padesát milionů letos pryč, pro příští rok nechť si daňový poplatník rovnou odškrtne šedesát plus sedmdesát milionů. Neboť vloni se motorky loučili s oficiálně přiznaným schodkem 59,5 milionu a zalistovací poplatek 70 milionů se Brnu pro krásné oči místopředsedy ANO odpouštět nebude.

Městské rezervy, vytvořené soc. dem. primátorem Onderkou, ještě jsou. S tempem, s nímž je nová městská koalice vyjídá, však brzy dojdou. Co potom, když nebude z čeho rozdávat peníze na privátní akce? Nezbude alespoň pak čas na kontrolu finančních toků ve veřejném prostoru? Přesně to chtěl totiž Hašek a to by měl požadovat i Vokřál.

Brněnská Velká cena dávno není rodinným stříbrem, jak se zdává bývalé místopředsedkyni lidovců Kláře Liptákové. Státu ani městu pořádání závodu nepřísluší. Jde o soukromou a navíc finančně nedotaženou akci. Je to, jako kdybyste do frcu dali náhrdelník po babičce a pak jej zašlý objevili na čímsi cizím krku. Co uděláte? Půjdete jej dát na vlastní náklady vyčistit? A pak znovu a znovu? Není spíše logičtější požádat majitele, aby se o váš bývalý šperk pořádně staral, anebo jej raději nenosil?

S Velkou cenou Brna je to podobné. Rozdíl je jen v tom, že o ni malí lidé hrají velké předvolební závody. Ať se vám to líbí, nebo ne, krajské volby 2016 budou vonět po bionaftě nejen na jižní Moravě.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama