ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 0,37. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

17.06.2015 7:26:00

Majitelé vozidel si nejsou jistí? Mají jednoduchou pomůcku...

Majitelé vozidel si nejsou jistí? Mají jednoduchou pomůcku...

K 16. červnu je v České republice stále přes 700 000 vozidel (731 000) s nedokončenou registrací. Čas na nápravu mají řidiči už jen do 30. června.

Pokud do tohoto data nenavštíví úřad, od 1. července jejich vozidla administrativně zaniknou, nesmí na silnici a nepůjdou už znovu zaregistrovat. Od minulého týdne registraci dokončilo více než 7 tisíc řidičů. Problém se zřejmě stále týká řady motoristů, jejichž vozidla mají platnou technickou prohlídku.

„Pokud si majitelé vozidel nejsou jistí, zda se jich tento problém týká, mají jednoduchou pomůcku: V malém technickém průkazu by měli mít uvedeno své jméno, pak je auto převedené. Pokud v něm mají ještě jméno předchozího vlastníka vozidla, měli by zbystřit a přihlásit auto na sebe, tak aby ho mohli nadále provozovat, řekl Ťok.

Samotné dokončení registrace na úřadě obce s rozšířenou působností v bydlišti majitele a provozovatele vozidla je jednoduché. K žádosti se dokládá: občanský průkaz či jiný doklad totožnosti, doklady k vozidlu (technický průkaz + osvědčení o registraci vozidla), doklad o pojištění, protokol o evidenční kontrole a doklad o platné technické prohlídce.

Novela zákona o provozu na pozemních komunikacích, která platí od 1. ledna letošního roku, ukončila praxi takzvaných polopřevodů. Při registraci vozidla již nově není možné

Motoristé, kteří vozidlo s nedokončenou registrací provozovali, porušovali už dřívější zákon. U těch vozidel, která se už před začátkem letošního roku nacházela v kategorii v převodu, dostali lidé půl roku navíc, aby mohli vozidlo přihlásit, pokud ho skutečně chtějí provozovat. Toto přechodné období končí již 30. června.

Po 30. červnu bude vozidlům, u nichž nikdo nepožádal o dokončení registrace, vyznačen v registru administrativní zánik. Ten vyznačuje příslušný dopravní odbor obce s rozšířenou působností. V  registru vozidel budou mít úřady k dispozici seznam aut v převodu. Prověří, u kterých z těchto aut byla ještě žádost podána a běží správní řízeníu ostatních postupně vyznačí zánik. U vozidel, u nichž bude otevřené správní řízení, úřady musí nejprve toto řízení uzavřít.

MD veřejnost na povinnost dokončit registraci průběžně upozorňuje. Od dubna je k dispozici aplikace pro kontrolu stavu vozidla na webu www.dokonceteregistraci.cz

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama