Ing. Pavel Kováčik

  • KSČM
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 2,6. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

27.07.2015 15:53:00

Zničující sucho? Jurečka dá bojovný plán až v roce 2017

Zničující sucho? Jurečka dá bojovný plán až v roce 2017

Letošní sucho je nejhorší za posledních pár let. Škodí jak zemědělcům, pěstitelům zeleniny, ovoce a vína, chovatelům skotu, prasat a drůbeže, tak i zahrádkářům. Poslední takto úporné sucho nás postihlo v roce 2003.

Jenže ani tehdy nezasáhlo celou republiku, jako je tomu letos.

Potíže se suchem tak začínají být neřešitelným problémem. Ministr zemědělství Jurečka připravil první návrh koncepce pro boj se suchem. Definitivní podoba má být předložena 30. června 2017, a tak letošní i příští rok, který je také předpokládán takto horký, bude pro každého ze zemědělců, chovatelů a pěstitelů zeleniny a ovoce takřka neřešitelným problémem. V minulých letech nebylo příliš pečováno o závlahové systémy. Je to velká škoda, že byly v mnohých případech zničeny.

V některých místech by nám umožnily alespoň trochu řešit problémy sucha. Problémy s nedostatkem vody mají i vinaři. Starší a udržované vinohrady snáší sucho mnohem lépe než ty mladé. U nich také pěstitelé vína předpokládají značné ztráty. Mladé výsadby nemají totiž tak hluboké kořeny, aby si dokázaly natáhnout vodu z půdy. I vinaři hovoří o obnově systému závlah. Sucho má kromě mnoha negativních dopadů na vinohrady i jeden pozitivní. Vinohradům se vyhýbají nemoci, plísně a škůdci.

Budeme tedy věřit, že úroda hroznů dopadne dobře. Extrémní teploty a velký nedostatek srážek vysušují i vodní koryta. V řekách, potocích a rybnících je vody katastrofický nedostatek. Vodohospodáři označují současný stav za nejhorší za posledních dvacet let. Dle předpovědi meteorologů nelze výrazné zlepšení zatím očekávat.

Na velkém množství míst v České republice platí zákaz odebírání povrchových vod. Totéž platí pro vodu pitnou. Obce a města v mnohých případech zakázaly zalévání zahrádek, napouštění bazénů a mytí aut. Voda se stává strategickou surovinou a s vodou bychom měli začít šetřit a hospodařit tak, aby nám v následujících letech nechyběla. Zdražení pitné vody však není řešením. Je třeba respektovat přírodu i lidské potřeby, ale vždy tak, aby nedocházelo k ohrožení této symbiózy, protože veškerá voda z České republiky odtéká pryč. Je třeba urychleně začít budovat systémy zadržující vodu v naší krajině. Zejména na horních tocích by to mohlo být i významným protipovodňovým opatřením.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama