JUDr. Michal Hašek

  • PRO
  • Jihomoravský kraj
  • krajský zastupitel
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 1,26. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

01.10.2010 15:40:14

Hašek: Velká města jsou tahounem ekonomického rozvoje

Hašek: Velká města jsou tahounem ekonomického rozvoje

BRNO – Urbánní dimenzi evropské kohezní politiky a budoucnosti integrovaného plánu rozvoje měst jako nástroje pro městský rozvoj byla věnována národní konference Města 2020, kterou uspořádala Regionální rada Jihovýchod.

V programu konference vystoupili představitelé měst a obcí z ČR i ze zahraničí, zástupci Svazu měst a obcí ČR, Ministerstva pro místní rozvoj ČR i Evropské komise. Úvodní slovo patřilo předsedovi Asociace krajů ČR a hejtmanu Jihomoravského kraje Michalu Haškovi. Ten ve svém projevu ocenil fakt, že konference Regionální rady Jihovýchod je věnována tématu strategického rozvoje měst. „Je pravý čas na tuto debatu, protože se začíná rozhodovat o tom, v jaké podobě, podle jakých pravidel, na jaké priority a v jakých objemech bude možné v příštím programovém období počítat s dotacemi z fondů EU na rozvoj měst a regionů,“ řekl Michal Hašek a označil velká města za tahouny ekonomického rozvoje. „Tento rozvoj regionální operační programy významně podporují, konkrétně Regionální operační program Jihovýchod v letech 2007-2013 podpoří rozvojové projekty Brna a Jihlavy více než dvěma miliardami korun,“ dodal.

Podle Michala Haška je jedním z konkrétních příkladů spolupráce mezi městem a krajem při respektování vazeb města a jeho zázemí například projekt Integrovaného dopravního systému Jihomoravského kraje. Jde o systém zajištění veřejné dopravy v území, v němž jednotlivé druhy dopravy vzájemně spolupracují a vytvářejí tak přehledný a jednoduchý systém provázaných linek s jednotným tarifem a pravidelnými intervaly mezi spoji. Dnes funguje na území kraje více než 330 takových linek.

Když hovořil o nedávné změně rozhodnutí Vlády ČR, která v září pod tlakem Asociace krajů a Svazu měst a obcí ustoupila od svého srpnového rozhodnutí skrtnout na nulu státní kofinancování projektů Regionálních operačních programů, vyjádřil uspokojení, že Nečasova vláda přehodnotila své unáhlené rozhodnutí. Pro letošní rok je schváleno pro města a soukromé investory 650 milionů korun, pro následující rok 1,1 miliardy a pro další dva roky vždy 400 milionů korun.

„Místo nulového spolufinancování jde o částku přes dvě miliardy do regionů ČR a to je dobrá zpráva. Vyhnuli jsme se tak stovkám soudních žalob a spolufinancování projektů s uzavřenými smlouvami poběží dále,“ ocenil Hašek a podotkl, že celá událost je velmi poučná pro plánování budoucího programovacího období: „Vláda nám dala jasně najevo, že pokud budeme v budoucnu chtít zachovat regionální programy, budeme muset investovat více našich vlastních prostředků do spolufinancování projektů. Věřím, že s tímto stavem jsme schopni do budoucna pracovat, ale pouze v případě, že nám jsou podmínky známé dopředu a můžeme společně najít řešení.“

V této souvislosti hejtman připomněl dvoumiliardový úvěrový rámec, sjednaný Jihomoravským krajem s Evropskou investiční bankou na spolufinancování projektů ROP a přislíbil městům a obcím pomoc kraje při čerpání prostředků z Regionálního operačního programu v příštím roce.

 

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama