Jana Vaňhová

  • SOCDEM
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 1,24. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

15.10.2010 10:12:01

Proč jít k volbám

Proč jít k volbám

Až se v pátek 15.10. otevřou volební místnosti, budeme mít unikátní možnost rozhodnout o budoucnosti našich měst a obcí.

Z komunálních voleb totiž vzejdou lidé, kteří budou rozhodovat například o tom  jak bude fungovat MHD, které chodníky se opraví, kolik bude stát parkovné, jak vzroste nájemné v obecných bytech, co nového se postaví a o spoustě dalších věcí.

Komunální volby bývají tak trochu ve stínu voleb parlamentních a je to škoda. Jsou to totiž právě místní zastupitelstva, která svými rozhodnutími denně ovlivňují naše životy. Občas se setkávám s názorem, že jít k volbám nemá smysl, protože ¨obyčejný člověk¨ s  ¨těmi na  radnicích¨ stejně nic nezmůže. Není to pravda. Právě v místních volbách můžeme totiž rozhodnout o tom, kdo na těch radnicích nakonec zasedne.

Existují v České republice města, kde je místní politika provázána s podnikáním víc než je zdrávo a je veřejným tajemstvím, že za starosty (primátora) toho a toho se k veřejné zakázce dostane povětšinou firma ta a ta, zatímco firma tahle a tahle si ani neškrtne. I tohle máme šanci změnit. Stačí jen jediné – přijít k volbám a hlasovat.

Někdo by namítnul, že jeden jediný hlas stejně nic neznamená, tak proč se  vzrušovat? Je pravda, že jeden hlas nezmůže sám o sobě nic, ale když si to takhle řeknou všichni, opravdu se nic nezmění. To, že nespokojení lidé nepřijdou k volbám, totiž hraje  náramně do noty těm, kteří jsou se současným stavem naopak spokojení až dost. Ti totiž přijdou k volbám úplně všichni a jejich případné vítězství bude tím výraznější.

Moc bych si přála, aby byla v komunálních volbách účast co největší a nově vzniklá zastupitelstva tím pádem získala co nejsilnější mandát, nezkreslený nízkou volební účastí. Vyzývám tedy všechny, aby k volebním urnám přišli a hlasovali. Další šanci totiž bude až za čtyři roky a to je pěkně dlouhá doba.

Hodně štěstí a šťastnou ruku při vyplňování volebních lístků!

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama