Ing. Ivan Fuksa

  • ODS
  • Příbram
  • zastupitel obce
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -1,19. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

25.10.2010 15:16:00

Venkov se může rozvíjet i na Příbramsku

Venkov se může rozvíjet i na Příbramsku

Mezi lidmi i v médiích se emotivně diskutují úsporná opatření vlády a zaznívají názory, že se "škrtá" ukvapeně a na nesprávných místech.

Mezi lidmi i v médiích se emotivně diskutují úsporná opatření vlády a zaznívají názory, že se "škrtá" ukvapeně a na nesprávných místech. S tímto nemohu souhlasit a na podporu svého tvrzení uvedu konkrétní příklad z mého resortu. Podařilo se mi prosadit, že produktivní investice na rozvoj venkova se v roce 2011 nejen nebudou snižovat, ale dokonce se navýší. To představuje velkou výzvu i pro venkovské oblasti Příbramska. Místní příjemci dotací z Programu rozvoje venkova si dosud nevedli špatně. Od roku 2007 bylo schváleno pro okres Příbram přes dvě stovky projektů v hodnotě 450 mil. Kč. Úspěšnost žadatelů z Příbramska přitom přesahuje průměr Středočeského kraje. Jako několik z mnoha příkladů mohu uvést opravu komunikací v Suchodole, renovaci kostela ve Svatém Poli nebo pořízení lesnické techniky pro Sedlčany. Z programu čerpaly prostředky desítky drobných zemědělců na nákup moderních strojů, mnoho družstev (např. v Bohutíně, Nalžovicích) mohlo rekonstruovat své budovy a provozovny.

Výhodou Programu rozvoje venkova je skutečnost, že na každou tisícovku z domácích zdrojů dostaneme průměrně asi 3500 Kč z evropských fondů. Neslouží k dotování ztrátového provozu, neslouží k látání děr v hospodaření nekonkurenceschopných subjektů, ale naopak k financování potřebných a produktivních investic, které zvyšují životní úroveň českého venkova. Kromě výše uvedených příkladů z Příbramska lze čerpat také na účely investic do čistíren odpadních vod, protipovodňových opatření či podpory cestovního ruchu. Dobrou zprávu najdeme v návrhu státního rozpočtu na rok 2011. Zde se Program rozvoje venkova posiluje o dvě a půl miliardy korun z národních zdrojů oproti rozpočtu roku 2010, což nám umožní financovat projekty v hodnotě až 22 mld. Kč. Soukromí zemědělci, živnostníci, družstva ani malé obce na Příbramsku by neměli váhat, ale začít přicházet s dalšími kvalitními projekty. Věřím, že mají velkou šanci uspět, protože "škrty" na nepravých místech rozhodně neprobíhají.

Ing. Ivan Fuksa, ministr zemědělství, člen výkonné rady, místopředseda regionálního sdružení, člen oblastní rady a poslanec PČR

Vyšlo v Příbramském deníku
Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama