Ing. Vladimír Derner

  • KDU-ČSL
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -0,02. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

27.10.2010 18:14:48

Co přispívá k nezaměstnanosti absolventů

Co přispívá k nezaměstnanosti absolventů

Nově každý zaměstnanec, který dosáhl důchodového věku, začíná pobírat důchod, ale zároveň může pokračovat ve stávajícím pracovním poměru.

Od začátku letošního roku platí nová úprava zákoníku práce. Vyplývá z ní, že každý zaměstnanec, který dosáhl důchodového věku, začíná pobírat důchod, ale zároveň může pokračovat ve stávajícím pracovním poměru. Zejména pro úředníky, kteří mají uzavřenou pracovní smlouvu na dobu neurčitou, je to skvělá věc. Souběžně se svým úřednickým platem, jehož výše roste s počtem odpracovaných let a je tedy na svém maximu, pobírají ještě důchod. Poslat je do důchodu je přitom téměř nemožné, protože platí uzavřená pracovní smlouva a ukončit pracovní poměr lze pouze při vážném porušení pracovní kázně nebo reorganizací. Dochází tedy k tomu, že evidence nezaměstnaných se postupně zaplňují absolventy škol, kteří marně hledají práci, zatímco staří vysloužilci si dále přilepšují ke svému důchodu, dokud jsou schopní do úřadu dojít.

Vůbec si nemyslím, že člověk důchodového věku je v práci nepoužitelný a mělo by mu být v práci bráněno. Každý zaměstnavatel by však měl mít šanci rozhodnout, zda chce služeb důchodců využívat, či nikoliv. A jestliže reálně existuje vážný problém nezaměstnanosti, bylo by fair, aby zvláště veřejná správa zaměstnávala lidi v produktivním věku. Schopný odborník se bez ohledu na věk dobře uplatní v soukromém sektoru.

Vladimír Derner

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama