ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 2,31. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

02.11.2010 12:26:21

Johnovi nejde o řešení problémů na vnitru

Johnovi nejde o řešení problémů na vnitru

K prověrkám hospodaření Policejního prezidia a generálního ředitelství Hasičského záchranného sboru.

Vyjádření Zdeňka Maršíčka, stínového ministra pro rezort vnitra, k prověrce hospodaření na Policejním prezidiu a generálním ředitelství Hasičského záchranného sboru.

Jak oznámily v sobotu některé sdělovací prostředky, ministr vnitra Radek John plánuje důkladně prověřit hospodaření Policejního prezidia a generálního ředitelství Hasičského záchranného sboru. Audit by měl podle Johna odhalit případné plýtvání penězi nebo přihrávání zakázek do vlastních řad. Údajně od svého nástupu do funkce dostal stovky e-mailů s upozorněními na různá pochybení nebo plýtvání. „Audity by to měly potvrdit a odhalit," řekl médiím John. Rozhodnutí o provedení prověrky hospodaření nařídil poté, co se zjistilo, že někteří zaměstnanci v příspěvkové organizaci Zařízení služeb ministerstva vnitra, která se stará mimo jiné o údržbu nemovitostí ministerstva, podnikali a k tomu využívali služební vozidlo. Zde rovněž nařídil provedení forenzního auditu a přijal personální řešení.

Proti tomuto rozhodnutí nelze nic namítat. Nakonec byla to právě KSČM, která prostřednictvím svých poslanců upozorňovala na nutnost provést před některými nesmyslnými úspornými opatřeními ministra vnitra Johna, jako je rušení policejních služeben, snižování platů hasičům a policistům, omezení činnosti motorizovaných hlídek a další, analýzu stavu v oblasti ekonomiky a provést opatření k nápravě. Bylo by možná zajímavé zjistit, jak ze strany ministerstva například bylo reagováno na připomínky, jak v  rámci příspěvkových organizací ministerstva vnitra proběhly audity, které v některých případech dělala jistá firma. V jejich důsledku mělo docházet k odprodeji údajně nepotřebného majetku za neodpovídající cenu a v neprůhledných podmínkách. Jedná se např. o tři rekreační zařízení, lázeňský dům, prádelnu a některá lukrativní zařízení policie. Dále v době, kdy se veřejnost „spolupodílela" na tvorbě designu vozidel Policie ČR, byla již připravena novela vyhlášky, kterou se mj. mění i označení služebních vozidel pro Policii ČR. Vyhláška č. 103/2008 Sb. Design připravila údajně firma, ve které působí stejní lidé jako v případě odprodeje nepotřebného majetku, a firmy jsou zjevně propojeny. Zajímavá by byla údajně i cena této „služby veřejnosti". Nezodpovězena zůstává otázka rekonstrukce ministerského patra budovy ministerstva vnitra a také přízemí téže budovy. Rekonstrukce stála údajně 20 miliónů a hovoří se o tom, že proběhla bez řádného výběrového řízení.  

Je ke škodě věci, že pan ministr nechal zajít situaci v bezpečnostních sborech zejména u policie a hasičů až tak daleko, že nedal na názory, připomínky a upozornění odborníků a také politiků, kteří i v minulém volebním období na tyto problémy poukazovali. Také jeho nedávné vyjádření, že se nebude zabývat návrhy přednesenými opozicí, svědčí o tom, že mu nejde o řešení problémů vedoucích ke zlepšení situace na ministerstvu vnitra. O tom, že zde není vše v pořádku, svědčí v poslední době i personální změny na ministerstvu vnitra, kdy odešli odvolaný náměstek Miroslav Zahálka a náměstkyně pro ekonomiku a provoz Světlana Kubíková. Také častá kritika Johna od jeho stranických kolegů, ale také spolupracovníků svědčí o tom, že pozice ministra vnitra Radka Johna není silná a bylo by na místě jeho odvolání z funkce.

Zdeněk Maršíček, stínový ministr ÚV KSČM pro resort vnitra
Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama