ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -1,22. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

10.11.2010 20:13:41

Koalice prokázala ve sněmovně soudržnost

Koalice prokázala ve sněmovně soudržnost

Jako úspěšnou zhodnotil uplynulou schůzi Poslanecké sněmovny předseda poslaneckého klubu ODS Petr Tluchoř.

Vládní koalici se podařilo prosadit všechny klíčové normy podmiňující snížení rozpočtového schodku v příštím roce. Koaliční poslanci podle Petra Tluchoře zároveň prokázali soudržnost a schopnost flexibilně řešit i dílčí sporné otázky.

"Jsem rád, že se na v podstatě první regulérní schůzi Poslanecké sněmovny potvrdila dobrá spolupráce mezi poslanci z koaličních klubů. Díky ní jsme byli schopni dojít k dohodě i v otázkách, na které panovaly odlišné pohledy," shrnul průběh uplynulé schůze Petr Tluchoř. Zároveň připomněl, že stav legislativní nouze, v němž musely být přijaty úsporné zákony spojené s rozpočtem na příští rok, byl reakcí na nezodpovědný přístup ČSSD: "Opozici jsme nabídli možnost projednat dané zákony ve výborech ve zkrácené lhůtě, tuto variantu ale ČSSD odmítla. Sociální demokraté opakovaně vybízeli k debatě, udělali ale vše pro to, aby debata proběhnout nemohla."

Za hlavní úspěch na 7. schůzi Poslanecké sněmovny považuje Petr Tluchoř přijetí návrhu úsporného státního rozpočtu na rok 2011, který díky jednoznačné podpoře poslanců vládní koalice prošel do druhého čtení. Stejnou podporu získal také vládní balíček úsporných zákonů, které mění podmínky v oblasti stavebního spoření, daní či sociálních opatření. Důležitý je rovněž souhlas Sněmovny se změnou zákona o podpoře obnovitelných zdrojů, který zabrání skokovému zdražení elektřiny v roce 2011. Poslanci dále schválili vládní novelu zákona o pobytu cizinců nebo novelu zákona o základních registrech upravující agendu vydávání občanských průkazů. Do výboru dále putuje například návrh novely zákona o Úřadu práce České republiky. Koalice prosadila do druhého čtení také vládní návrh na snížení platů ústavních činitelů, jehož zrychlené projednání v prvním čtení opozice vetovala.
Petr Tluchoř, předseda OS Praha-východ a předseda poslaneckého klubu PČR
Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama