PaedDr. Alena Gajdůšková

Vždy na Vaší straně!
  • SOCDEM
  • Zlínský kraj
  • krajská zastupitelka
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -0,46. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

15.11.2010 14:40:00

Věda nebo vojáci

Věda nebo vojáci

Je špatný stát, který platí lépe své generály, než učitele, řekl zakladatel Československého státu, náš první prezident T. G. Masaryk.

To říkal v době mezi dvěma válkami, v minulém století, kdy jsme si ještě mohli myslet, že armádu skutečně potřebujeme pro vlastní obranu (Až na výjimky Češi nikdy nevedli útočné války, odtud představa o české holubičí povaze). Dnešní vláda jestřábů, která se nepokrytě shlíží v již překonané Bushově politice nejen na mezinárodním poli, ovšem jakoby česká ani nebyla. Ministr Vondra hlásá něco o 4-až 5 % výdajů na armádu, když všude jinde tato vláda škrtá a škrtá a škrtí a škrtí, musí korunu ušetřit, i kdyby to stovku mělo stát.

Při příležitosti Světového pochodu míru vloni v Praze jsem se měla možnost setkat s lidmi z nejrůznějších koutů světa. A záviděla jsem - Kostaričanům, kteří si řekli, že potřebují peníze na vzdělání, zdravotní péči, rozvoj země a zrušili armádu. Doposud prý jim nechyběla a jsou nejrozvinutější zemí Střední Ameriky. Obdivovala jsem lidi z Nového Zélandu, kteří se dokázali vzepřít nukleárním pokusům. Dnes žijí v bezjaderné zóně. Mají zákony, které dokáží zamezit nejen pohybu citlivého materiálu, ale i praní špinavých peněz. Což vedlo obecně k ozdravení podnikání a opět zvýšení kvality života.

Česká republika je členskou zemí NATO. Je otázka, zda to bylo moudré rozhodnutí, zda nebylo lépe
zůstat neutrální, tak jako sousední Rakousko. Nicméně stalo se a naše obrana je tedy součástí obrany NATO a z toho pro nás plynou určité závazky. Proto máme plně profesionální armádu. I když jsem pacifista, byla jsem hrdá na to, že pokud jsme někam naše vojáky vyslali, byli to vysoce profesionální a specializované útvary, jejichž úkolem bylo vždy pomáhat a to především civilnímu obyvatelstvu. Vysílali jsme vysoce specializované útvary - polní nemocnice a chemiky, záchranné sbory. Topolánkova vláda tyto útvary rozprášila a přeměnila v bojové jednotky. Jen pro dokreslení - v Afganistánu jsou asi tři desítky našich civilistů, kteří tam pracují, podílí se na rekonstrukci a k tomu sedm stovek vojáků. Nikdo mi nevysvětlil, nejspíš protože to vysvětlit nejde, jaký to má smysl.

A už vůbec nemohu pochopit, že tato účetnická vláda má děsivý problém nechat 150 milionu korun (tedy nějaké promile rozpočtu Akademii věd, když tomuto špičkovému a téměř jedinému mezinárodně srovnatelnému vědeckému pracovišti rozpočet snížila v minulých dvou letech již o více než 14 %, ale významný člen vlády klidně konstatuje, že na armádu je potřeba věnovat oněch až 5 %. Pro srovnání - na celou oblast vědy je ve státním rozpočtu pamatováno cca O,7 % a na vzdělání ……

To je nejen mimo normální lidské chápání, ale i mimo komentář. Jen mě k tomu napadá citát ze Švandrlíkových Černých baronů: "A čo vlastne myslíte tým absurdné, Kefalin?"

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama