ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 2,31. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

20.11.2010 12:47:00

Posilování pravomocí Vojenské policie není nutné

Posilování pravomocí Vojenské policie není nutné

Vyjádření stínového ministra pro rezort vnitra k novele zákona o Policii ČR a zákona o vojenské policii.

Vláda na svém zasedání 16.listopadu 2010 projednala novelu zákona o Policii ČR a měla také projednat novelu zákona o vojenské policii.

K novele zákona o Policii ČR:

Vláda schválila návrh zákona, podle kterého policisté dostanou možnost zabavit i velmi malé množství drogy. Česká policie totiž sama může zajistit drogy jen tehdy, pokud se lidé jejich držením či výrobou dopustí trestného činu. Jinak drogy putují k úředníkům, dokud policie vše nevyšetří.

Namísto toho nyní  budou vše moci vyřešit sami policisté na místě blokovou pokutou. Zároveň budou moci zabavit drogy těm, kteří by jim je odmítli sami vydat. To vše by mělo zjednodušit projednávání a postih lidí, kteří malé množství přechovávali. Podle nového zákona bude navíc na policii, jak s drogou naloží. Může posloužit k výcviku psů neb ji může zničit, uvedl tiskový mluvčí ministerstva vnitra. Od začátku roku je přesně stanoveno, že držení 15 gramů sušené marihuany, dvou gramů pervitinu nebo 40 halucinogenních houbiček je pouze přestupek.

Podle mého názoru se jedná o návrh novely zákona, který lze ze strany poslanců KSČM podpořit. Zabrání tomu, aby drogu mohli použít například obsluhy strojů a zařízení vyžadujících zvláštní pozornosti a řidiči dopravních prostředků.

K novele zákona o vojenské policii:

Získávat citlivé informace o telefonních hovorech nebo pořizovat odposlechy podezřelých osob by v budoucnu neměla mít jen Policie ČR. Ministr vnitra Radek John a ministr obrany Alexandr Vondra totiž chystají novelu zákona, podle které by měla vojenská policie stejné pravomoci jako Policie ČR. Kromě „provozních a lokačních údajů" o telefonních hovorech by vojenští policisté mohli získávat podobné údaje o e-mailech a také nepřetržitý a bezplatný přístup do všech možných registrů, jako je evidence obyvatel, registr silničních vozidel nebo údaje o mýtném. Stejně jako kriminalisté by měli mít vojenští policisté možnost snímat veřejné prostory.

Podle KSČM není nutné rozšiřovat počet bezpečnostních složek, která mají možnost v souladu s trestním řádem, zákonem o Policii ČR, Bezpečnostní informační službou a dalšími, používat operativní techniku. Není jasné, jak by byla při použití operativní techniky zajištěna součinnost, když by případ šetřila Policie ČR a souběžně vojenská policie. Podle KSČM je dostačující stávající praxe, kdy například při vyšetřování závažných trestných činů spojených např. s organizovaným zločinem nebo případy se zneužíváním drog vojenští policisté využívají součinnosti s Policií ČR.

Zdeněk Maršíček, stínový ministr ÚV KSČM pro resort vnitra
Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama