ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -1,84. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

21.11.2010 18:41:00

Podpora filmového průmyslu potřebuje diskusi napříč Evropou

Podpora filmového průmyslu potřebuje diskusi napříč Evropou

Ministr Besser jednal s velvyslankyní ČR při EU Milenou Vicenovou.

Podpora filmového průmyslu potřebuje novou diskusi napříč Evropou, řekl při jednání s velvyslankyní ČR při EU Milenou Vicenovou ministr kultury Jiří Besser.

„Je potřeba, aby i v této oblasti soutěžila hlavně kvalita a pokud možno bez výraznějších zásahů státu,“ zdůraznil při jednání ministr Jiří Besser.

„Jsem připravena na diplomatické půdě Evropské unie takovou diskusi otevřít,“ potvrdila dnes dopoledne na půdě ministerstva kultury ČR velvyslankyně a vedoucí Stálého zastoupení České republiky při Evropské unii Milena Vicenová.

Pobídky postupně zavedly všechny pro filmový průmysl významné evropské státy. Oficiálně kvůli podpoře kulturních aktivit v daných lokalitách a tento efekt jim nelze upřít. Pobídky jednoznačně přilákaly filmové štáby, zvýšily zaměstnanost a mají pozitivní vliv na turistický ruch, rozvoj regionů a je to i přínos pro státní rozpočet.

Odpůrci pobídkám vyčítají, že nejde o nic jiného než o podporu jednoho průmyslového odvětví z veřejných peněz. Situace na trhu filmové výroby je ovšem celosvětově velmi složitá a komplexní, protože postupně pobídky ve formě různých stimulů zavedly všechny filmově vyspělé země. Je málo jiných odvětví průmyslu, které by byly tak globální a jejichž přínosy by byly tak různorodé jako je tomu u filmového a audiovizuálního průmyslu není jiného odvětví v průmyslu, kterému by Spojené státy tak výrazně dominovaly Proto veškerá opatření EU směřují k tomu, aby evropský filmový průmysl byl konkurenceschopný s ostatními filmovými destinacemi ve světě.

„Ta snaha přilákat filmaře je pochopitelná a pobídky nepochybně mají zřetelný efekt pro kulturu jako takovou i pro státní finance. To je naprosto jasné. Ale pojďme zkusit diskutovat o nějaké jiné podobě. Já prostě dlouhodobě tvrdím, že dotace obecně pokřivují spravedlivou soutěž a diskriminují schopnost na úkor neschopnosti, byť chápu, že jsou oblasti, které podporu nutně potřebují. Zároveň také říkám, že dokud budou pobídky v jiných státech Evropy a světa, chci je mít u nás také, protože není možné být dlouhodobě v takové nevýhodě a prokazatelně přicházet o příjmy z filmového průmyslu a kulturní dění v této oblasti. Řešení pobídek není určitě na jedno odpoledne, ale na otevřené diskusi napříč Evropou nevidím nic špatného. O nic víc nejde,“ dodává ministr Besser.

Společně s velvyslankyní Vicenovou probral ministr i připravenost České republiky a města Plzeň na očekávané udělení titulu Evropského hlavního města kultury 2015, kterým se má stát vedle belgického města Mons právě západočeská metropole.

Velvyslankyně Milena Vicenová zároveň informovala ministra kultury o zájmu Evropské komise instalovat v jejím sídle Berlaymont dlouhodobou výstavu českého umění v prostorách pro konání mezinárodních konferencí. Zápůjčka uměleckých děl by se podle současných úvah mohla realizovat přes Moravskou galerii v Brně.

Ministr kultury Jiří Besser byl rovněž informován o zájmu evropské komisařky pro kultury Androully Vassiliou o zapůjčení jednoho uměleckého díla do jejích soukromých kanceláří. Ministr Besser v obou případech propagace českého umění v zahraničí přislíbil pomoc a součinnost úřadu ministerstva kultury.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama