ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 2,31. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

23.11.2010 14:38:00

Rizikem je členství v NATO a účast ve vojenských misích

Rizikem je členství v NATO a účast ve vojenských misích

Vyjádření Zdeňka Maršíčka, stínového ministra pro rezort vnitra, k hrozbě teroristických útoků.

Teroristická organizace Al-Káida a její spojenci prý plánují útok na Říšský sněm v Berlíně. Jejich cílem je zajmout rukojmí a zabít co nejvíce lidí, napsal v sobotu německý časopis Der Spiegel s odvoláním na německé bezpečnostní služby. Útok by měl být proveden v únoru nebo v březnu příštího roku. Tuto informaci ve středu potvrdil ministr vnitra na tiskové konferenci v Berlíně, když konstatoval, že Německo má poznatky o hrozícím teroristickém útoku. SRN s ohledem na tuto hrozbu zpřísnila od středy bezpečnostní opatření především na letištích a nádražích.

Česká republika je zemí, v níž zatím nedochází k otevřeným projevům domácího či mezinárodního terorismu. Poslední události však ukazují, že by bylo nezodpovědné považovat tento stav za trvalý a nevěnovat problematice boje proti terorismu odpovídající pozornost. Přes území naší republiky může například probíhat komunikace osob podporujících terorismus. Míru hrozby teroristického útoku ovlivňuje rovněž skutečnost, že se Česká republika podílí na vysílání vojenských jednotek do Afghánistánu.

Je tedy velice pravděpodobné, že problematika terorismu zůstane v blízké budoucnosti pro Českou republiku významnou bezpečnostní hrozbou, jak je uvedeno i ve výročních zprávách zpravodajských služeb.

Ukazuje se také, že významnými faktory prevence radikalizace a inklinace občanů k provádění teroristických útoků jsou nejen vyváženost zahraniční politiky státu, ale i jeho vnitřní politika vůči menšinám.

Podle zpravodajských služeb však provedená šetření nijak nepotvrdila, že by se na území ČR vyskytovali členové teroristických hnutí operujících v Afghánistánu, Pákistánu nebo osoby na tyto teroristické struktury napojené či s nimi sympatizující do takové míry, že by byly ochotny a schopny spáchat teroristický čin.

KSČM podporuje všechna opatření, která povedou ke snížení rizika možného teroristického útoku na území České republiky. Domnívá se však, že jedním z možných rizik je naše členství v NATO a účast Armády České republiky v zahraničních vojenských misích, zejména v Afghánistánu.

Zdeněk Maršíček, stínový ministr ÚV KSČM pro resort vnitra

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama