Ing. Ivan Fuksa

  • ODS
  • Příbram
  • zastupitel obce
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -1,19. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

24.11.2010 9:19:00

Za virtuální realitu nemůžu já, ale média

Za virtuální realitu nemůžu já, ale média

Důrazně se ohrazuji proti tvrzení v článku Ekologická superzakázka může stát až 50 miliard .

Důrazně se ohrazuji proti tvrzení v článku Ekologická superzakázka může stát až 50 miliard (LN 13. 11.), že jsem v roce 2009 jako náměstek ministra financí zveřejnil sumu garancí státu na likvidaci ekologických škod a tím "vytvořil dojem, že jakákoliv nižší suma (ekozakázky) je pro stát výhodná".

Suma garancí nikdy nepředstavovala žádné tajné číslo a byla známá již od 90. let, kdy se stát zavázal při privatizačních projektech sanovat zamořené areály. Suma garancí také nikdy neodrážela skutečnou cenu sanačních prací. Někde se sanovalo levněji, jinde docházelo k navyšování garancí. Právě toto navyšování, zdlouhavost procesu a nutnost vypisovat stovky malých zakázek na každou jednotlivou etapu sanace vedla v roce 2008 k návrhu komplexního řešení tohoto problému. Současně s tím se sečetly garance k dosud nesanovaným areálům.

Bohužel, již od prvního okamžiku začalo docházet k mediálnímu překrucování. V novinách jsme si četli nepravdivé palcové titulky o "stamiliardové zakázce" nebo o "ceně zakázky za 114 miliard". Již od počátku jsem v mediálních výstupech před tímto překrucováním pojmů varoval a neustále upozorňoval, že cílem je, aby skutečná cena zakázky byla mnohem nižší. Odhad nákladů budou mít členové vlády včas k dispozici, aby se mohli kompetentně rozhodnout po otevření obálek s nabídkami. Pokud bude nejnižší nabídka přesahovat odhad, členové vlády tendr jednoduše zruší. Tedy v žádném případě není akceptovatelná "jakákoliv nižší suma než 114 miliard".

Jinými slovy, virtuální realitu vytvářela média, nikoli má osoba. Naopak, celou dobu jsem na mediální dezinterpretaci upozorňoval. Tvrzení v článku paní redaktorky Zlámalové proto považuji za nefér a nepravdivé.

Ing. Ivan Fuksa, ministr zemědělství, člen výkonné rady, místopředseda regionálního sdružení, člen oblastní rady a poslanec PČR
Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama