ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -1,74. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

24.11.2010 10:30:29

Výpadky ropovodu Družba pojistí ropovod z Německa

Výpadky ropovodu Družba pojistí ropovod z Německa

Česká republika se nejméně do roku 2015 pojistila proti výpadkům v dodávkách ruské ropy přes ropovod Družba.

Společnost MERO Germany, dceřiná firma MERO ČR, kterou ze sta procent vlastní český stát, a společnost provozující ropovod TAL totiž právě dnes po několikaměsíčním jednání na Ministerstvu průmyslu a obchodu prodloužili smlouvu umožňující přepravovat západoevropským ropovodem TAL více ropy pro české rafinérie ve chvíli, kdy nastanou problémy na ropovodu Družba. MERO ČR může v takovém případě využít volnou přepravní kapacitu ropovodu TAL i mimo obvyklý systém dlouhodobých závazků, a to bez neúměrně vysokých dodatečných nákladů. Nový dodatek ke smlouvě platí až do roku 2015.

"Prodloužení platnosti smlouvy mezi MERO a TAL je pro energetickou bezpečnost České republiky velmi významné," zdůraznil ministr průmyslu a obchodu ČR Martin Kocourek a dodal: "Možnost rychle zvýšit dodávky ropy z italského Terstu ropovodem TAL se velmi osvědčila už ve druhém pololetí 2008, kdy ropovod Družba na čas z poloviny vyschl." Ministr Kocourek také připomněl, že dnes podepsaná smlouvy dává České republice exkluzivní postavení mezi uživateli ropovodu TAL.

Slavnostního podpisu dodatku ke smlouvě mezi společnostmi MERO Germany a TAL se zúčastnili ministr průmyslu a obchodu ČR Martin Kocourek, jednatel společnosti TAL Deutsche Transalpine Oelleitung Sanders Schier a předseda představenstva a generální ředitel MERO ČR Jaroslav Pantůček a další osobnosti.

Nově podepsaný dodatek navazuje na smlouvu, kterou MERO Germany a společnost TAL uzavřely v říjnu 2008. Její znění se přitom použilo už v červenci 2008, kdy se tak podařilo vyrovnat tehdejší výpadky v zásobování ropovodem Družba. Smlouva z roku 2008 platila jen do konce letošního roku a v případě zájmu obou smluvních stran ji bylo možné prodloužit.

 * * *

Více o ropovodu TAL

Ropovod TAL (The Transalpine Pipeline) je společným podnikem několika velkých evropských rafinérií a přepravních firem, které z italského přístavu Terst dopravují ropu potrubím vedoucím přes Alpy do zpracovatelských závodů na území Německa a Rakouska. Ropovod TAL na území Itálie, Rakouska a Německa spravuje a řídí vždy jedna ze tří k tomu ustavených společností, které mají dohromady 200 zaměstnanců. Na území Německa je touto firmou Deutsche Transalpine Oelleitung GmbH se sídlem v Mnichově. V roce 2009 ropovod TAL přepravil 34,1 mil. tun ropy ze 429 tankerů. Ropovod TAL vede v Německu Bavorskem, kde u Vohburgu an der Donau začíná ropovod IKL dopravující ropu do České republiky.

Více o společnosti MERO ČR

MERO ČR, a. s., je jediným přepravcem ropy do České republiky potrubními systémy — ropovody. Je majitelem dvou ropovodů — české části ropovodu Družba a celého ropovodu IKL. Ropovodem Družba se přepravuje ropa z východní Evropy, nejčastěji ruská sirnatá ropa pro zpracování v rafinériích v Litvínově a v Pardubicích. Ropovodem IKL se přepravuje ropa z Německa, kam proudí ropovodem TAL ropa z Kaspické oblasti, Blízkého východu a severní Afriky s vyšším obsahem parafínu pro rafinérii v Kralupech. Do rafinérie v Kralupech se také přepravuje ropa ropovodem Družba vytěžená Moravskými naftovými doly. MERO ČR skladuje ropu pro strategické zásoby České republiky v majetku Správy státních hmotných rezerv ČR a i pro další zákazníky. Největší část skladované ropy je umístěna v obřích nádržích na Centrálním tankovišti v Nelahozevsi poblíž Kralup, jejichž celková kapacita činí 1 550 000 m3. Další nádrže má MERO ČR ve své dceřiné společnosti v Německu v bavorském Vohburgu an der Donau, kde začíná ropovod IKL.

Společnost MERO ČR vznikla 1. ledna 1994 fúzí dvou společností — Petrotrans, a. s. a MERO IKL, a. s. Tím byl spojen provoz ropovodu Družba a výstavba ropovodu IKL do jednoho celku. Zároveň byl učiněn základní krok k vybudování silné společnosti strategického významu, která je schopná zabezpečovat přepravu ropy pro rafinérie v České republice dvěma na sobě nezávislými přepravními cestami z východu na západ a ze západu na východ. Existence ropovodu IKL navazující na evropský ropovod TAL do značné míry snižuje riziko nedostatku dodávek ropy z Ruské federace, ale zajišťuje i skladování (ochraňování) nouzových zásob ropy pro ČR. MERO ČR je dlouhodobě stabilně fungující společností, která kromě plnění svých základních podnikatelských úkolů vykazuje i velmi dobré ekonomické výsledky (viz graf v příloze). Stoprocentním akcionářem společnosti MERO ČR je český stát.
Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama