Milan Štěch

"Slušně, ale důrazně."
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -0,13. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

24.11.2010 15:21:34

Rád bych přispěl k nalezení konsensu mezi vládou a opozicí

Rád bych přispěl k nalezení konsensu mezi vládou a opozicí

Řeč nového předsedy Senátu PČR Milana Štěcha.

Vážená paní předsedající, vážené paní senátorky, vážení páni senátoři, předně blahopřeji vám všem, kteří jste uspěli při volbách, dnes jste složili senátorský slib. Děkuji za hlasy podpory, které jste mi dali při volbě před několika okamžiky. Respektuji a vážím si i vyjádření názoru těch, kteří mi hlas nedali, ale voleb se zúčastnili, a tím projevili úctu a loajalitu k Senátu jako instituci.

Dovolte mi, abych poděkoval Přemyslu Sobotkovi, předchozímu dlouholetému předsedovi Senátu za odvedenou práci v čele této instituce. Myslím si, že to byla dobrá a poctivě odvedená práce. Ještě jednou děkuji. (Potlesk.)

Senát Parlamentu ĆR zahajuje dnešní první schůzí své 8. funkční období. Je mi velkou ctí, že od znovuobnovení Senátu jako horní komory Parlamentu ČR v roce 1996 zde mohu zastupovat občany senátního obvodu Pelhřimov a spolu s kolegyní Palečkovou a kolegy Eybertem, Pithartem, Pospíšilem a Sobotkou patřit mezi pamětníky.

Tak jako každá instituce, tvořená lidmi, měl také Senát ve své čtrnáctileté historii dny dobré i slabší. Jsem přesvědčen, že těch prvně uvedených bylo podstatně více. Samozřejmě je důležité, jaké měřítko porovnání zvolíme. Mým měřítkem je porovnání stylů, forem a celkové atmosféry jednání oproti dolní komoře, tj. Poslanecké sněmovně.

Dovolte mi jako pamětníkovi celého období, abych nově ustavenému Senátu sdělil pocit, že za nejlepší považuji vůbec první léta práce Senátu, kdy podle mého názoru zde bylo prezentováno více občanských postojů a méně těch stranických. Respektuji ale, že Senát je zákonodárným sborem, jehož složení určují výsledky voleb, tj. soutěž politických stran, což je základem parlamentní demokracie. Proto je ku prospěchu demokracie, když zde dochází k prezentaci řady názorů, často i velmi rozdílných. Důležité je, že se tak děje v atmosféře slušného chování.. To si přeji, aby nám vydrželo i do budoucna, a budu se snažit k tomu přispět.

Jeden náš kolega před několika lety zde uvedl, že Senát tvoří pouze vítězové. Ano, je tomu tak. Každý z nás musel ve svém obvodu uspět a volby vyhrát, ale zároveň je třeba dodat, že prakticky každá senátorka a každý senátor má za sebou také úspěšné působení ve svém volebním obvodu, ve svém povolání, zaměstnání, podnikání či v komunálních, krajských nebo dalších volených institucích. Tato osobní lidská zkušenost bývá základem, dle mého názoru, vyváženějšího přístupu k posuzování navrhovaných zejména právních předpisů.

Tuto naši jednu z hlavních deviz bych si přál, abychom uměli více sdělit veřejnosti, a také tím posílili prestiž Senátu.

Říjnové doplňovací volby rozhodly, že poprvé v novodobé historii je nejsilnějším klubem se 41 členy klub České strany sociálně demokratické. Jsem rád, že se tak, jako při minulých jednáních po senátních volbách podařilo i nyní najít dohodu, která vychází z respektování principů poměrného zastoupení v orgánech Senátu. Je to dobré i pro budoucnost.

V minulosti jsme zde v Senátu, a to bez ohledu na politickou příslušnost senátorek a senátorů, nacházeli poměrně výraznou shodu na zahraniční politiku naší země.Dokládá to silně většinové rozhodnutí o vstupu naší země do Evropské unie, do NATO a nakonec i přijetí Lisabonské smlouvy. Ujišťuji vás, že budu usilovat o to, aby se v této oblasti dobrá tradice držela, a osobně k tomu chci v rámci pravomoci předsedy Senátu maximálně přispět. Tím jsem se při všech mezinárodních jednáních včetně zahraničních cest řídil v minulosti a bude to tak i v budoucnu.

Hlavním úkolem Senátu je posuzovat, doplňovat, měnit, zamítat, schvalovat a schvalovat návrhy zákonů a plnit další úkoly, zapsané v Ústavě a Jednacím řádu Senátu. Vedle toho se stalo dobrou praxí i konání mnoha seminářů, konferencí a slyšení k aktuálním problémům i k nadčasovým otázkám. Věřím, žes v tomto budeme pokračovat.

V nadcházejícím funkčním období předpokládám, že zde v Senátu nás čekají náročná jednání. Vláda si ve svém programovém prohlášení vytyčila, že navrhne a prosadí řadu tzv. reforem. Nebudu je vyjmenovávat. Bohužel se zdá, že názory vládní koalice a opozice na jejich podobu a realizaci se dosud nesblížily. Dokonce se nezačalo o některých návrzích ani jednat. K posílení stability právního prostředí by velmi výrazně do budoucna přispělo, kdyby nejen nad tak závažnými dokumenty, jakým je Ústava a její případné změny, mezinárodní smlouvy či orientace zahraniční politiky, také zdánlivě všechních zákonů, kterými se budou realizovat reformy, došlo k výraznému sblížení stanovisek a nejlépe k dohodě. Bude-li zájem, jsem ochoten k hledání konsensu přispět. Myslím si, že má dlouholetá praxe z vyjednávání v odborech mi k tomu poskytuje určité zkušenosti.

Je to má nabídka, ale není to závazek, že k dohodě dojde. Zdá se, že v současné politické atmosféře v naší zemi zejména v Poslanecké sněmovně je hledání shody nesmírně obtížné. Jsem však připraven dostát všem svým úkolům a povinnostem, daným Ústavou, Jednacím řádem a dalšími zákony. Chci spolupracovat se všemi ústavními institucemi a jejich představiteli ve prospěch dobrého jména Senátu, ve prospěch občanů a naší země, České republiky.

Ještě jednou, vážené kolegyně a kolegové, vám děkuji za podporu a vaši důvěru a těším se na spolupráci. Děkuji vám. (Potlesk.)

Nyní si vás dovolím pozvat na sklenku vína na přípitek do Frýdlantského salonku. Prosím, přijměte mé pozvání.
Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama