Ing. Ivan Fuksa

  • ODS
  • Příbram
  • zastupitel obce
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -1,19. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

01.12.2010 17:26:14

Značka Klasa patří na výrobky oprávněně

Značka Klasa patří na výrobky oprávněně

Před časem se objevila v médiích informace, že logo Klasa užívají různé výrobky a výrobci neoprávněně.

Značku nadstandardní kvality potravin Klasa uděluje Ministerstvo zemědělství ČR prostřednictvím Státního zemědělského intervenčního fondu výrobcům potravin, kteří o to projeví zájem a splní náročné kvalitativní ukazatele. Za to mohou své výrobky na obalu označit logem Klasa. Momentálně se jedná asi o dvě stovky výrobců a zhruba třináct set dvacet výrobků.

A o zmíněné logo právě jde. Ministerstvo zemědělství si je objednalo, zaplatilo, řádně registrovalo u patřičných úřadů a investovalo do propagace značky velké finanční prostředky. A začalo logo samozřejmě využívat. Během zhruba osmi let získalo postupně označení Klasa na ceně a dnes je pro spotřebitele opravdu znakem kvalitního potravinářského produktu.

A právě teď se vynoří údajní tvůrci onoho znaku s tvrzením, že nikdy nepovolili používání loga na potravinářské produkty. Co si asi tvůrci představovali, že bude zadavatel objednávky a nyní vlastník s logem dělat? Mysleli si snad, že je budou nosit ministerští úředníci vyšité na saku nebo vytištěné na tašce? Takhle naivní určitě nejsou. Zvláštní navíc je, že se ani neobrátili na vlastníka loga, kterým je ministerstvo zemědělství, nýbrž přímo na výrobce potravin, kteří označení získali a své produkty jím označují. Na tři z nich náhodně vybrané podali rovnou žalobu. Nechtěli toho od nich mnoho - jen odstranit loga z obalů (což v mnoha případech znamená znehodnocení výrobku a škody v řádech desítek miliónů) a pak už jen maličkost - od každého výrobce odškodnění 50 tisíc korun.

A tady asi leží pravá příčina sporu. Prostým výpočtem totiž každý lehce při dvou stovkách výrobců zjistí, že je možné usilovat až o deset milionů. Naštěstí údajní vlastníci loga se svou snahou neuspěli. Jen vnesli zmatek mezi potravinářské výrobce, kteří samozřejmě nemohli tušit, že je vše ze strany ministerstva vyřízeno v souladu s předpisy. A necitlivě poškodili pracně vybudovanou značku Klasa.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama