Mgr. Marta Semelová

  • KSČM
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 3,62. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

05.12.2010 10:42:33

Jsme pro bezplatný pobyt dítěte v mateřské škole

Jsme pro bezplatný pobyt dítěte v mateřské škole

Stanovisko k návrhu na zpoplatnění posledního ročníku mateřské školy

Ministr Drábek (VV) chce zpoplatnit poslední ročník mateřské školy.  Tento poplatek mohou podle ministerstva rodiče hradit z rodičovského příspěvku. A já se ptám: Ví vůbec pan ministr, s jakým příjmem musí dnešní mladé rodiny s dětmi vyjít a co všechno z toho musí zaplatit? Ví, kolik stojí zimní bundička či boty pro malé dítě, z nichž za chvilku vyroste? Ví o tom, že kromě poplatku za pobyt dítěte v mateřské škole, který dosahuje až 1 000 korun, za něj musí ještě zaplatit stravné a další poplatky, včetně značně drahých zájmových kroužků? Dovede si pan Drábek představit, jakou částku taková rodina vydá, pokud má dvě či více dětí? A to ani nemluvím o situaci samoživitelek.

Navíc od ledna se zvýší nájmy, zdraží se elektřina, plyn, vodné a stočné a mohla bych pokračovat dál.

Mateřská škola má velký význam pro rozvoj dítěte v předškolním věku, kdy se tvoří základní předpoklady pro další vzdělávání. Systematicky připravuje dítě na vstup do základní školy, učí ho plnit si své povinnosti, umět se soustředit, žít s ostatními vrstevníky. Pomáhá srovnávat rozdíly mezi dětmi vyrůstajícími v různých sociálních podmínkách.

KSČM je pro bezplatný pobyt dítěte v mateřské škole, a to ve všech ročnících. Odmítáme návrh ministra Drábka, který opět zatíží rodinné rozpočty, jež jsou pro většinu mladých rodin s dětmi už dnes značně napjaté.


Obecně vzato, veškeré návrhy, předkládané v současnosti tímto ministerstvem, jsou bezohledné a bezcitné a povedou k výraznému zhoršení životní situace rodin s dětmi, lidí zdravotně postižených, těch, kteří s o handicapované starají, nemocných, nezaměstnaných, seniorů a dalších skupin obyvatelstva.


Nabízí se otázka, zda by název rezortu pod vedením ministra Drábka neměl být změněn tak, aby odpovídal realitě na „ministerstvo nezaměstnanosti a asociálních věcí“.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama