Ing. Ivan Fuksa

  • ODS
  • Příbram
  • zastupitel obce
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -1,19. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

08.12.2010 13:21:00

Zemědělce chápu, ale nátlak nic nevyřeší

Zemědělce chápu, ale nátlak nic nevyřeší

Odbory protestují proti úsporným krokům vlády. Jsem rád, že zemědělci se k těmto akcím nepřipojují. Zatím.

Odbory svolaly na 8. prosince stávku, kterou chtějí protestovat proti úsporným krokům vlády. Jsem rád, že zemědělci se k těmto akcím nepřipojí. Zástupci Agrární komory a dalších organizací však oznámili, že pokud vláda nenalezne v rozpočtu prostředky na doplnění přímých plateb EU do 18. února, mohou podniknout nátlakové akce taktéž. Chápu postoj zemědělských organizací, přesto si dovolím uvést několik faktů.

Zaprvé, celková výše veřejných prostředků včetně evropských fondů plynoucí do oblasti zemědělství a venkova se v roce 2011 zvýší více než o třetinu (cirka o 13 miliard korun). Zadruhé, v drtivé většině jiných položek státního rozpočtu se bude výrazně šetřit. Zatřetí, požadavky na zapojení prostředků ze státních podniků v gesci ministerstva zemědělství jsou oprávněné. Chci, aby část prostředků zůstala v sektoru zemědělství, část bude moci být využita na důchodovou reformu.

Soustřeďme se na to, aby se v příštím rozpočtovém období EU stanovily nediskriminační podmínky. Zde přivítám podněty Agrární komory a dalších organizací. Zemědělce chápu, přál bych jim více peněz. Musejí si však uvědomit, že úspory se dotýkají všech oblastí, zatímco prostředky na zemědělství a venkov se zvyšují. Nikdy jsem se nebránil jednání a zástupci zemědělců to dobře vědí. Nátlak v jakékoli formě však nepředstavuje žádné řešení a dodatečné prostředky nepřinese. To by měli vědět i stávkující 8. prosince.

Ing. Ivan Fuksa, ministr zemědělství, člen výkonné rady, místopředseda regionálního sdružení, člen oblastní rady a poslanec PČR
Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama