ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 2,31. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

20.12.2010 13:36:43

Protikorupční kroky na vnitru naopak budí pochybnosti

Protikorupční kroky na vnitru naopak budí pochybnosti

Stanovisko Zdeňka Maršíčka, stínového ministra KSČM pro resort vnitra k protikorupčnímu opatření ministra vnitra.

Ministr vnitra Radek John ve čtvrtek při odpovědích na interpelace poslanců obhajoval svoji představu boje proti korupci.

Postěžoval si, že jeho výzvu k podepsání kodexu, který vymezuje korupční jednání, jeho trestání nebo konflikt zájmů, podepsala jen některá ministerstva, která vedou ministři z Věcí veřejných. John vyzval i ostatní ministerstva, aby také tento kodex ve svých úřadech přijala.

Vláda podle Radka Johna také na svém prvním zasedání příští rok chce projednat protikorupční strategie.

Proti snahám ministra vnitra Radka Johna bojovat s korupcí nelze nic namítat. Spolu s projednáním tzv. protikorupčního balíčku, který byl ze strany levice předložen minulé volební období ve sněmovně, by se jednalo určitě o opatření, která by vedla ke zlepšení stavu v oblasti korupce. Bylo by ale také vhodné, aby se ministr vnitra Radek John také věnoval v této oblasti svému ministerstvu. Jedna věc je písemné prohlášení, které vymezuje protikorupční jednání a druhou věcí je jeho naplňování. Například zadávání zakázek malého rozsahu vybraným dodavatelům. Jako příklad uvádím výzvu k podání nabídky na plnění veřejné zakázky malého rozsahu s názvem »Identifikace klíčových faktorů obav občana z využití služeb e-Governmentu«. Výzva byla zadána 1. listopadu 2010 s termínem podání nabídek do 12. 11. 2010, s termínem vlastního plnění listopad a prosinec 2010 a předpokládanou hodnotou veřejné zakázky 1 900 000 Kč bez DPH.

Když budeme předpokládat, že zpracování nabídek a jejich vyhodnocení včetně uzavření smlouvy stihne aparát MV do konce listopadu 2010, na plnění zakázky v hodnotě cca 2 mil. Kč zbývá vybranému dodavateli jeden měsíc. Nakolik je pravděpodobné, že společnosti, které by nebyly předem s vyhlašovatelem dohodnuty na obsahu a termínech zakázky, jsou schopny tuto nabídku akceptovat? Naopak takovéto postupy můžou budit dojem, že vyhlašovatel je předem dohodnut s jedním konkrétním dodavatelem a výběrové řízení je vyhlašováno, jen aby byla naplněna litera zákona.

Ministr Radek John by měl zajistit, aby i jeho ministerstvo postupovalo při výběru dodavatelů služeb tak, aby nevznikaly pochybnosti.

Zdeněk Maršíček, stínový ministr vnitra KSČM
Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama