PaedDr. Alena Gajdůšková

Vždy na Vaší straně!
  • SOCDEM
  • Zlínský kraj
  • krajská zastupitelka
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -0,46. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

28.12.2010 15:23:53

Smlouva START je velkou příležitostí pro jaderné odzbrojení

Smlouva START je velkou příležitostí pro jaderné odzbrojení

Smlouva nový Start byla před Vánocemi ratifikována americkým Senátem a ratifikační proces probíhá i na ruské straně. Nejsou pochybnosti, že i zde bude dokončen. Tečka za studenou válkou byla udělána.

Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4

Smlouva nový Start je krásný vánoční dárek nejen pro střední a východní Evropu, ale pro celý svět, který si přeje žít v míru. Znamená to o jeden významný a zbytečný problém na planetě méně, krok k tomu, aby svět měl kapacitu k řešení skutečných problémů jako je nedostatek vody, zajištění energetických zdrojů, chudoba.

Češi mohou být hrdí na to, že  smlouva  Start byla podepsána v  Praze.  Reakce české vlády, přes formální vyjádření ministra zahraničí,  byla víc než vlažná, média až na výjimky této události nevěnovala pozornost. Bohužel jak podpis, tak ratifikace této smlouvy probíhá  v období  vlád, které jsou podle až naivní podpory americké radarové základny a dalších kroků evidentně blíže zbrojařským lobby, než budoucnosti beze zbraní. To souvisí i s  téměř odmítavým postojem vůči evropské integraci, jejíž motivem  prioritně byla  a je  mírová budoucnost  Evropy.

Oba negativní postoje jsou proti bytostným zájmům České republiky.  To nahlíženo  jak   zájmy bezpečnosti a politické  nezávislosti , tak zájmem prosperity a hospodářského růstu souvisejícími  se směřováním zahraniční politiky ČR  a naší pozicí   na evropské i  světové scéně.

Barack Obama i  Dmitrij Medveděv  situováním podpisu  nový Start do Prahy  dali Čechům příležitost   postavit se plnou vahou za proces  jaderného odzbrojení  a odzbrojení vůbec. Z tohoto pohledu je hrubou a neodpustitelnou chybou  současné zahraniční politiky, že ČR  Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 nebyla mezi zeměmi, které podpořily ratifikační proces smlouvy Start spolu s ostatními zeměmi EU. 

Logickým pokračováním procesu nastartovaného touto významnou smlouvou je  Evropa jako bezjaderná zóna. To není sci-fi, ale reálná úvaha dokonce formulovaná ústy německého ministra zahraničí Guidem Westerwellem.

Češi se rádi deklarují jako srdce Evropy. Máme  historickou šanci přispět nyní k tomu, aby toto srdce bylo zbaveno jednou pro vždy nebezpečí rakoviny jaderných zbraní. Úsilí o bezjadernou zónu ve střední Evropě  je naprosto v historickém kontextu  české státnosti a povinnosti českých politiků zajistit  dlouhodobou  bezpečnost země. Česká reprezentace má povinnost vůči vlastním občanům i Evropě postavit se do čela tohoto úsilí. Jen se bojím, že to je mimo schopnosti  uvažování současné vlády.

Alena Gajdůšková, místopředsedkyně Senátu PČR, členka sdružení Parlamentářů proti šíření jaderných zbraní a za odzbrojení (PNND)

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama