reklama
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 2,31. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

04.01.2011 10:35:00

Policejního prezidenta by měli vybrat odborníci

Policejního prezidenta by měli vybrat odborníci

Stanovisko Zdeňka Maršíčka, stínového ministra KSČM pro resort vnitra, k podmínkám výběrového řízení na policejního prezidenta.

Podle tiskové kanceláře MV bude po Novém roce vypsáno výběrové řízení na post policejního prezidenta po rezignaci Oldřicha Martinů. Do ukončení výběrového řízení bude tuto funkci zastávat ekonomický náměstek policejního prezidenta Jiří Novák.

Nechci zatím zmiňovat jména, o kterých se při této příležitosti hovoří. Chci se vyjádřit k tomu, jakým způsobem je výběrové řízení připravováno. Podle představ ministra Johna mají mimo odborníků z oblasti bezpečnosti být členy výběrové komise i zástupci všech demokratických parlamentních stran, ze kterých však byla vyloučena KSČM. Antikomunismus ministra Johna nepřekvapuje. Pan ministr bohužel přehlédl dost podstatnou skutečnost, že v minulém volebním období byli komunističtí poslanci, kteří pracovali ve výboru pro bezpečnost, zváni do diskuzí k důležitým otázkám bezpečnosti státu. Bylo jim také umožněno předložit své návrhy, z nichž některé byly i přijaty. To však ministra Johna zřejmě nezajímá.

KSČM zastává názor, že členy komise pro toto výběrové řízení by neměli být zástupci žádných politických stran, aby byla zaručena nadstranickost výběru policejního prezidenta. K jeho jmenování by se měli vyjádřit poslanci výboru pro obranu a bezpečnost, kde jsou zastoupeny všechny politické strany tak, jak je běžnou praxí. Tím spíše, že podle Johna bude mít komise pouze doporučující a poradní charakter.

Radek John také sdělil, že policie pod novým vedením nepotřebuje další překotné legislativní změny, ani převratné reformy, ale spíše hledání vlastních vnitřních rezerv personálních, systémových či ekonomických. K tomu lze dodat pouze to, že je škoda, že si toto pan ministr neuvědomil před nástupem do své funkce, kdy právě svými překotnými, nepromyšlenými rozhodnutími způsobil současný špatný stav v policii, kdy chybí a ještě budou chybět v některých obcích policejní služebny a bude nedostatek policistů. Došlo tak bez analýzy stavu k zásahům do organizační struktury policie a policie má nyní i značné ekonomické problémy.

A jako nejzávažnější vidím skutečnost, že o svých krocích není ministr John schopen přesvědčit své podřízené a koaliční partnery, takže tato úloha nakonec připadla na prezidenta republiky.

Z toho vyplývá, že by Policii ČR velmi prospěla ještě jedna změna, totiž aby na svou funkci rezignoval sám ministr vnitra, protože tak špatného ministra si policisté opravdu nezaslouží.

Zdeněk Maršíček, stínový ministr vnitra KSČM
Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama
reklama