Mgr. Tomáš Chalupa

Praha 6; volby do PS: č. 9
  • ODS
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -1,63. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

10.01.2011 17:23:44

Nabídku stát se členem reformní vlády považuji za obrovskou výzvu

Nabídku stát se členem reformní vlády považuji za obrovskou výzvu

Prohlášení k návrhu na jmenování ministrem životního prostředí

Nabídku stát se členem reformní vlády považuji za obrovskou výzvu, a jako takovou jsem ji přijal. Chápu ji je jako projev důvěry předsedy ODS Petre Nečase vůči mé osobě, čehož si velice vážím.

Chápu ji též jako ocenění mého dosavadního, více než dvanáctiletého působení v politice, zejména na radnici Prahy 6, kde jsme – věřím - dosáhli dobrých výsledků. Jsem přesvědčen, že občanům Prahy 6 se žije nyní lépe, než před dvanácti lety. To vnímám jako největší metu, které v politice můžete dosáhnout. Dovolte mi proto, abych využil této příležitosti a poděkoval za spolupráci všem svým kolegům a spolupracovníkům, za dlouholetou podporu pak občanům Prahy 6.

Ačkoli dnešním dnem vstupuji naplno do celostátní politiky, práce na radnici mne naučila vnímat celostátní problémy optikou místní. V tomto smyslu si lze těžko představit resort, který by tomuto vnímání více odpovídal, než je životní prostředí. Zvláště, chápeme-li tento pojem jako prostředí pro život, jak vyplývá z programového prohlášení této vlády.
Nepopírám, že členství ve vládě a pozici ministra životního prostředí beru jako výzvu, která není jednoduchá. Přicházím do situace, se kterou nemám nic společného, což chápu jako výhodu. Nejsem aktérem žádných událostí ani sporů nejen z posledních týdnů.

Nabídku stát se ministrem beru jako výzvu i s ohledem na to, že pověst ministerstva je otřesena, navíc ani z dlouhodobého hlediska se nejedná o resort, který by vykazoval vysokou stabilitu stran svého ministerského vedení.

Ne náhodou je průměrná životnost ministra v poslední době pouhých 118 dní.

Po poradě s rodinou a s kolegy v ODS, s předsedou pražského regionu i pražským primátorem, jsem se nakonec rozhodl nabídku přijmout.

Svou budoucí roli vnímám jako členství v reformní vládě. Jsem totiž hluboce přesvědčen o nutnosti a nezbytnosti zásadních reforem a budu se na nich podílet. Ministerstvo životního prostředí pod mým vedením rozhodně nebude stát stranou.

Mým cílem ve vedení resortu je vést agendu životního prostředí racionálně, úsporně, průhledně a slušně, v dialogu a ve spolupráci se všemi, kteří o to stojí, ovšem na druhou stranu bez dogmatismu a přehnané ideologie.

Konkrétní odpovědi a vizi představím po svém jmenování a seznámení se s úřadem. To samé platí rovněž pro personální záležitosti. Děkuji za pochopení.

Mgr. Tomáš Chalupa, předseda oblastního sdružení a poslanec PČR
Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama