ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 2,31. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

17.01.2011 9:00:00

Jakou váhu má čestné slovo ministra Bárty?

Jakou váhu má čestné slovo ministra Bárty?

Vyjádření stínového ministra vnitra za KSČM k sledování politiků bezpečnostní agenturou ABL.

Již před jmenováním Víta Bárty do funkce ministra dopravy KSČM upozorňovala na možné bezpečnostní riziko v souvislosti s jeho působením v bezpečnostní agentuře ABL. Už tehdy totiž vzniklo podezření, že tato firma prováděla sledování některých politiků a dokonce o nich schraňovala osobní údaje.

Již tehdy tyto připomínky premiér Nečas bagatelizoval a veřejně přislíbil, že Vít Bárta nebude ovlivňovat dění především na ministerstvu vnitra. Běh času však ukázal, že tyto obavy byly oprávněné. Vít Bárta za působení ve vládě kromě svého resortu ovlivňuje i ministra vnitra a zasahuje i do kompetencí ministra zdravotnictví. Již při první kauze, týkající se sledování politiků v Praze 11, se premiér Nečas za ministra Bártu postavil, a to na základě jeho čestného slova, že firma ABL nebyla v kauze zapojena a vše vysvětlil diskreditací své osoby.  

Některá média však mezitím zveřejnila fakta, která ukazují, že ke sledování politiků zřejmě skutečně docházelo. Je proto otázkou, jakou váhu má čestné slovo ministra Bárty a jakou autoritu má premiér, kterému se člen jeho vlády k tak závažné věci nehodlá ani vyjádřit.

Je evidentní, že premiér Nečas není osoba na svém místě. Stejně tak jako nedokázal ustát předvánoční krizi vlády a do jednání musel nakonec vstoupit sám prezident republiky, nedokáže zodpovědně přistoupit k řešení tak závažného podezření, jakým je sledování politiků jeho vlastní strany.

KSČM zastává názor, že ministr dopravy Vít Bárta by měl celý případ vysvětlit nejen premiérovi, ale především veřejnosti. Celou kauzou by se také měla zabývat Poslanecká sněmovna Parlamentu ČR, která by měla trvat na jejím důsledném prošetření.

Pokud se totiž prokáže, že opravdu došlo ke sledování a shromažďování údajů o politicích bezpečnostní agenturou ABL, jedná se o závažné porušení zákona. Vít Bárta by měl odstoupit z funkce ministra, protože ztratil důvěryhodnost. Není záruka, zda jeho vliv na firmu ABL v této oblasti netrvá. Rovněž premiér Nečas, jak se ukázalo, nemá u svých ministrů patřičnou autoritu a nese plnou zodpovědnost za současnou situaci. I on se stává osobou nedůvěryhodnou pro výkon své funkce a měl by odstoupit.

Zdeněk Maršíček, stínový ministr vnitra KSČM
Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama