Ing. Ivan Fuksa

  • ODS
  • Příbram
  • zastupitel obce
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -1,19. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

21.01.2011 13:50:00

Cesta k poctivé správě lesů

Cesta k poctivé správě lesů

Koncepce hospodaření Lesů ČR, kterou ve středu projednávala vláda a znovu se k ní vrátí příští týden, je významným krokem k proměně podniku z černé ovce ve vzornou státní firmu.

Základním principem koncepce je naprosto transparentní uzavírání smluv na základě poctivých soutěží a prodej významné části dřeva na veřejném trhu. Analýza, kterou jsme provedli, i výsledky jednoročních tendrů na rok 2010 jasně ukázaly, že transparentní soutěž přinese státu o několik miliard vyšší výnosy, než na jaké jsme byli od Lesů ČR zvyklí v minulosti. Od počátku přípravy koncepce jsem věděl, že ať bude jakákoli, snese se na mou hlavu vlna kritiky. V lesích totiž leží mnoho peněz a tím, že důsledně hájíme zájem státu, šlapeme na palce těm, kdo si na jeho úkor chtějí urvat více sami. Stížnosti z řad různých firem mě proto nepřekvapují a počítám s nimi. Poněkud mě však překvapuje zavilost, se kterou se proti koncepci staví někteří ekologičtí aktivisté. Jejich kritika však vychází z naprosto mylných předpokladů a opakovaně při ní používají překroucené či zcela lživé argumenty. Ukázkovým případem je text programového ředitele Hnutí Duha Vojtěcha Koteckého (Tunel do krajiny, LN 19. 1.).

Zbytečné strašení

Zcela s panem Koteckým souhlasím, že naprostou prioritou je zachování české krajiny a dobrý stav lesa. To, že chceme, aby stát ze svých lesů získal poctivý výnos, není však v žádném rozporu s péčí o dobrý stav lesa. O tom, kde se bude těžit dřevo, totiž nerozhodují firmy, které les obhospodařují, ale dlouhodobé lesní hospodářské plány schválené státem. Ty také určují rozsah i způsob těžby. Pan Kotecký úplně zbytečně straší holosečemi a drancováním lesa, nic takového nehrozí. Zakázky na péči o les a těžbu a prodej dřeva také nebudou žádné firmy "dostávat", jak uvádí Hnutí Duha. O zakázky budou soutěžit v naprosto transparentních tendrech, kde kritériem je nejvýhodnější cena pro stát. Zvolený způsob prodeje je založen na zkušenosti z minulých let, kdy se opakovaně potvrdilo, že stát sám prodává dřevo hůře než soukromé firmy. To, že stát není nejlepší hospodář, ale snad nemůže nikoho překvapit. Se socialismem jsme se vypořádali před 20 lety, tak ho přece nebudeme zavádět zpět do lesů.

I poslední střela pana Koteckého míří mimo cíl. Lesy nechceme převádět na akciovou společnost proto, abychom je mohli privatizovat. Transformaci musíme udělat proto, aby stát mohl využívat peníze vydělané Lesy ČR a nezvyšoval tím současně deficit státního rozpočtu. Pravidla EU totiž jako příjem rozpočtu uznávají pouze pravidelné dividendy a k tomu musí být Lesy ČR akciovou společností.

Ani schválením koncepce nebude situace v Lesích ani zdaleka vyřešena. Druhým krokem bude dobré nastavení technických podmínek soutěže. Ďábel totiž bývá skryt v detailu. K přípravě soutěžních podmínek jsme proto přizvali Transparency International. Konečně třetím krokem k poctivému hospodaření v Lesích ČR bude zásadní posílení kontroly nad pohybem dřeva v lese. Využijeme moderní technologie k tomu, aby se žádné dříví z lesa "neztrácelo", tak aby stát dostal poctivou cenu za každý strom a každý metr dřeva. Firmy, které chytíme u nepoctivého jednání, již do státních lesů nevstoupí.

Ing. Ivan Fuksa, ministr zemědělství, člen výkonné rady, místopředseda regionálního sdružení, člen oblastní rady a poslanec PČR
Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama